Și totuși, Moldova va avea autostradă!

autostrada-1-678x381

Rusia a început în mod oficial punerea în aplicare a unui proiect, cunoscut sub numele de “Centura Marii Negre”, care presupune construirea unui sistem de autostrăzi cu patru benzi ce leagă țările din jurul Mării Negre. Cea mai lunga autostradă din Europa va masura 7140 km si va traversa Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Moldova, România, Grecia și Bulgaria, anunta publicatia Asociatiei Mondiale a Drumurilor.

În același timp, Armenia, Azerbaidjan, Albania și Serbia vor fi conectate la acest drum prin rute suplimentare. Proiectul nu are un singur buget deoarece fiecare țară va plăti pentru propria secțiune folosind resursele proprii. O parte din finanțarea acestui proiect ar urma sa fie asigurate de Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială.

Traseul va trece prin mai multe orașe mari. Printre acestea se numără: Istanbul și Edirne în Turcia, Batumi și Poti în Georgia, Novorossiisk si Rostov în Rusia, Mariupol, Melitopol și Odessa în Ucraina, Chișinău în Republica Moldova, București în România, Haskovo în Bulgaria, Komotini și Alexandroupolis din Grecia.

Pe teritoriul României autostrada va începe de la Giurgiu, va ajunge la Bucureşti, va urca la Ploieşti – Buzău – Mărăşeşti – Bârlad – Huşi, apoi va intra în Republica Moldova, către Chişinău. Astfel, se va face o importantă legătură rutieră între București și Chișinău. La noi în țară, autostrada va străbate aproximativ 420 de km.

Cea mai mare parte a autostrazii va traversa Rusia. Potrivit unui purtator de cuvant oficial al Ministerului rus al Transporturilor, lungimea totală a drumului în Rusia va fi 2230 km. O parte semnificativă a secțiunii ruse din Centura Marii Negre a fost deja construita cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Soci.