Și psihologii au nevoie de ajutor

Young exhausted businessman is lying on his desk in the office in front of many files. A shelf is in the background. The man is looking down.

Tot mai multi oameni ajung la psiholog in aceasta perioada pentru a se elibera de stres si frica dar specialistii se plang si ei de epuizare. Mulţi psihologi se tem că ar putea transmite virusul pacienţilor si chiar familiei. Suprasolicitarea si teama de a nu gresi ii face pe psihologi la randul lor sa ceara ajutorul.

În această perioadă, specialiști întâmpina dificultăți în activitatea lor medicală. Pandemia a crescut numarul pacientilor iar psihologii trebuie sa intervina de urgenta. La randul lor, acestia se tem pentru propia sanatate.

Felicia Ciobanu, psiholog

Am să spun că toată perioada aceasta a crescut volumul de muncă la noi și atunci, acest volum de muncă a venit cu starea de epuizare la noi, ceea ce toată lumea numește burn out.

Chiar și noi trăim anumite dificultăți. Sunt atâtea restricții, dificil, să treci perioada asta pentru că este stresul la locul de muncă, pentru că toți fiind strsați apar dificultăți de relaționare între colegii de muncă, din cauza stresului chiar noi putem trece prin perioade de insomnii, e prea mult spus, dar să adormi mai greu. Chiar noi putem să ne facem multe griji, poate că și noi specialiștii avem și noi ale noastre, poate unii au rate, pot fi multe.”

Presonalul cu pregătire specială din domeniul sanitar îi ascultă şi sprijină pe colegi din domeniul psihologic, pentru că şi ei cunosc situaţia din clinici şi centrele de îngrijire.

Felicia Ciobanu, psiholog

”Epuizarea aceasta se manifestă și la nivel corporal. Adică, pot apărea, o să încep cu iritare, deși la nivel psihic dar voi începe cu iritare, cu oboseală fizică, cu dificultăți de adormire, voi continua cu puls crescut, cu creșterea tensiunii, poate cu anumite dificultăți în ceea ce privește alimentația, poate pofta de mâncare, depinde. Și atunci, plecând de la aceste manifestări fizice, începem să cerem ajutor.

Toate aceste simptome se manifestă la nivel corporal ca urmare a faptului că noi le resimțit psihic.”

Psihologii resimt la randul lor oboseala psihica.

”Observând la noi niște modificări la nivel corporal, imediat mergem la specialiști generali ca să spun așa. Mergem la cardiolog, mergem la gastroenterolog, o luăm întâi treptat și acolo putem afla că de fapt este vorba de oboseală psihică.

Să cerem ajutor la un psihiatru, la un psiholog pentru relaxare, ceva de dormit, totul are un circuit.”

Cei din domeniul sănătății sunt mai conștienți  acum de rolul fiecăruia, de nevoia de siguranță, pentru a-și proteja familiile și pe cei dragi.