Si angajatii de la Directiile Judetene de Cultura protesteaza fiind nemultumiti de salariile mici in comparatie cu alti functionari publici

Angajații din cadrul Ministerului Culturii și din Direcțiile Județene pentru Cultură ies în fața instituțiilor în care aceștia își desfășoară activitatea pentru a protesta nemulțumiți de salariile mici pe care le au în comparație cu alți funcționari publici din alte ministere.

„Încercăm încă o dată să mai atragem atenția Guvernului României față de indiferența și desconsiderarea muncii noastre. Atragem atenția față de respectarea Legii 153/2017, Legea salarizării unitare. La muncă egală, salarii egale –  ceea ce pentru noi, lucrătorii din cultură, nu există. Vom continua să ne facem auziți prin aceste proteste, pentru că da, noi suntem puțini și „neimportanți” , însă indiferența guvernanților ne vor face, cel mai probabil, să ajungem în situația de a refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii sau multe alte evenimente de importanță națională. Am fost oropsiții soartei, pentru că domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român, deși este prevăzut în Strategia Națională de Apărare a Țării” transmit reprezentanții Sindicatului Culturalia, afiliat la Blocul Național Sindical.

Un salariat la Ministerul Culturii în comparație cu alt coleg, de exemplu de la Ministerul Muncii sau Ministerul Mediului, are următorul salariu de bază:

Consilier superior gradația 5 la Ministerul Culturii: 8195 lei BRUT + alte sporuri

La Ministerul Mediului: 15104 lei + alte sporuri legale

La Ministerul Muncii: 10243 lei + alte sporuri legale

Consilier superior 5 – 10079 lei Direcția pentru Agricultură Sălaj
                                12626 lei  Direcția de Impozite și Taxe Locale S3
                                 11675 lei Primăria Municipiului București
                                  6.109 lei Direcțiile pentru Cultură 

„O simplă analiză a celor detaliate cu privire la salarii relevă realitatea și inechitățile din sistemul public care se perpetuează an de an. În acest context suntem hotărâți să nu mai renunțăm și să demonstrăm că și cultura poate să fie la același nivel cu celelalte domenii de activitate/instituții, cu respectarea principiilor stabilite în legea salarizării unitare”, a transmis Sindicatul Culturalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *