Sfaturi utile pentru a invata mai usor la biologie (P)

manual-biologie

Ca si in cazul matematicii si a altor cateva materii, invatarea biologiei este un proces cumulativ. Inainte de a putea intelege concepte si procese biologice mai complexe, este esential sa intelegi elementele de baza.

Biologia este de obicei un curs obligatoriu atat la nivel de liceu, cat si la nivel de generala, iar la biologie clasa 6 elevii spun ca incep sa aiba probleme in a invata materia. La un moment sau altul, fiecare student trebuie sa o invete. Unii elevi considera ca biologia este dificila, dar nu trebuie sa fie. 

Mai jos vom explora sfaturi si strategii dovedite pentru imbunatatirea abilitatii de a studia si invata biologia.

Prezinta-te pregatit la ore

Citirea textului la biologie sau copierea notitelor colegului de clasa nu vor compensa lipsa ta la ore. Biologia este un subiect complex, practic. Ea implica invatarea sistemelor biologice care necesita explicatii si experimentare. Biologia este, de asemenea, un subiect cumulativ. Ceea ce inveti la o ora va crea o baza pentru ceea ce vei invata in viitor. Este recomandat sa inveti tot ce propune manualul si chiar sa citesti in plus sau sa rezolvi exercitii. Vei obtine mult mai multe cunostinte daca mergi la ore pregatit. Elevii care frecventeaza in mod regulat cursurile de biologie au performante mult mai bune decat acei elevi care lipsesc.

Nu sari parti importante

Saritul peste materie poate fi un joc acceptabil de jucat la istorie, economie sau stiintele sociale, dar nu functioneaza in biologie. Din nou, procesul de invatare a biologiei este cumulativ. Fiecare concept biologic nou pe care il inveti se bazeaza pe cunostintele anterioare pe care le-ai dobandit. O mare parte din cunostintele pe care le vei dobandi pe masura ce studiezi biologia vor proveni din experimentarea practica si explorarea in mediul de laborator. Lucrul intr-un mediu de laborator este dificil. Atunci cand sari peste materie este foarte posibil sa nu poti participa in laborator. A fi la curent cu subiectul si a-ti completa sarcinile la timp este esential pentru invatarea biologiei inclusiv din manual biologie clasa 6.

Treci de la general la specific

Oricine poate invata biologie, dar nu este intotdeauna usor. Biologia nu necesita la fel de multa matematica ca fizica sau astronomia, dar poate fi inca dificil sa intelegem sistemele si procesele biologice. Una dintre cheile invatarii eficiente a biologiei este stapanirea conceptelor generale inainte de a le aborda pe cele specifice. De exemplu, inainte de a intelege ciclul Krebs, trebuie sa ai o intelegere de baza a structurii celulelor animale. Studiaza fiecare nou concept biologic si proceseaza totul minutios inainte de a trece la nivelul urmator.

Profita de timpul de laborator

Exista teorie in biologie, dar este si o stiinta practica, reala. Invatarea teoriei biologiei citind manualul sau ascultand o prelegere este un lucru, punerea in practica a biologiei intr-un laborator este o experienta cu totul diferita. Experimentarea sistemelor si proceselor biologice in laborator este una dintre cele mai eficiente metode de invatare a biologiei. Ceea ce faci in laborator va ramane cu tine mult mai mult decat ceea ce ai citit intr-o carte. Deci dupa ce inveti teoria de la biologie clasa a 6a, esti pregatit pentru laborator.

Foloseste desene si diagrame

Biologia este plina de sisteme si procese complexe pe care trebuie sa le intelegi, sa le memorezi, sa le aplici si sa le reproduci pentru examene, teme, pentru profesorul tau si, probabil, pentru cariera ta. Utilizarea de imagini, in special desene si diagrame, poate face chiar si cele mai provocatoare procese biologice usor de inteles si de retinut. De exemplu, ia in considerare urmatoarea explicatie a osmozei gasita pe wikipedia:

Osmoza este orice proces care implica miscarea neta a moleculelor dintr-o solutie de concentratie mai mica printr-o membrana semi-permeabila, intr-o solutie de concentratie mai mare pana cand concentratiile de pe fiecare parte a membranei sunt egalizate. Utilizeaza desene si diagrame pentru a studia biologia. Iti va imbunatati intelegerea si stocarea informatiilor pe termen lung.

Toate aceste aspecte conteaza extrem de mult si sunt foarte importante, drept pentru care este recomandat sa tii cont de ele. De asemenea, este recomandat sa iti gasesti propriile metode de invatare, care sa functioneze pentru tine si care sa te ajute pe termen lung pentru a memora mai usor.