Atentie la racelile de sezon! 10 ieseni se interneaza zilnic in spital

Sharing is caring!

Schimbarile climatice ii baga pe romani in spitale. Iasiul ocupa un loc fruntas in topul oraselor cu cei mai multi pacienti raciti din cauza schimbarilor bruste de temperatura.

De la inceputul saptamanii, peste 200 de pacienti au primit tratamente medicale pentru a nu cadea in ghearele unei raceli crunte. Situatia nu este mai buna nici in alte orase din tara. Medicii atrag atentia ca, in aceasta perioada, cei mai vulnerabili in fata variatiilor de temperatura sunt copiii si varstnicii.

La Spitalul Sf Spiridon din Iasi se interneaza zilnic cel putin 10 oameni cu diferite afectiuni respiratorii. Pentru a nu ajunge pe mana medicilor, specialistii ne recomanda sa ne spalam bine pe maini cu apa si sapun si sa avem o alimentatie cit mai sanatoasa, sa consumam proteine, fructe si legume.

Prof. dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU SMURD Iasi: “Sunt adusi in Urgente pacienti in stare foarte grava, care au ramas la pat mai multe zile, dupa aparitia unei infectii incorect tratate. Pacientii trebuie sa se adreseze medicului de familie sau medicului pediatru, daca este vorba despre pacienti de varsta pediatrica si tratamentul nu trebuie inceput, in niciun caz, cu antibiotic. Atunci cand exista febra se iau antitermice“.

La Spitalul de Neurochirurgie “Nicolae Oblu”, unitatea de primiri urgente e la fel de aglomerata.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU Spital de Neurochirurgie N. Oblu: “Celor cu afectiuni cronice, cardiovasculare sau neurologice recomand mare atentie, in special sa isi ia medicamentatia cronica. Exista tendinta ca, pe fondul acestor variatii de temperature sa isi adapteze din mers, ei singuri, fara nicio indicatie medicala tratamentul, asa ca, nu mai surprinde pe nimeni ca ajung in stare grava la spital”.

Si cabinetele medicilor de familie sunt la fel de aglomerate, in aceasta perioada.

Dr. Anca Deleanu: “Gripa nu este apanajul numai al sezonului rece, ci ea se poate intinde pe toata perioada din octombrie si pana in februarie, martie“.

Meteorologii anunta temperaturi scazute, ce nu trec de 9 grade Celsius, in timpul zilei, iar pe timpul noptii scad sub 0 grade. In weekend, vremea incepe sa se incalzeasca usor, in toata tara.

shares