Sezonul căpușelor, un pericol pentru ieșeni

capusa

Intepaturile de capuse sunt frecvente mai ales in lunile mai-iulie, cand sunt inregistrate cele mai multe cazuri. Riscul este crescut in zonele impadurite si pe pajistile din preajma padurilor. Capusele mai pot fi aduse in casa sau gradina de caini sau pisici, care sunt expusi cand alearga prin iarba.

Zeci de copii ajung zilnic la spitalele din Iași, mușcați de căpușe. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția însă că aceste mușcături sunt extrem de periculoase și pot duce chiar la moarte.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență: „O îmrăcăminte deschisă la culoare, cu o textură cât mai deasă, cu pantofi închiși deschiși la culoare, poate să vă protejeze măcar parțial de riscurile mușcăturii de căpușe, dar măcar când ajungem acasă, de la locurile de joacă, cu cei mici, cu animalele de companie, ar trebui să le verificați să nu existe acea căpușă pe car eo putem decela uneori mai greu în zonele cu păr, în zonele piloase. Faceți verificarea asta periodică când intrați ăn casă, scuturați hainele când vă întoarceți de la iarbă verde. Lăsați-le eventual la soare că se plictisește la peste 10 grade și s-ar putea să plece, iar pe de altă parte, în momenutl în care ați fost mușcat de o căpușă, nu vă credeți neapărat erou. Nu încercați să o scoateți dacă u aveți cunoștințele, abilitățile necesare”.

 In lume exista cateva sute de tipuri de capuse si multe dintre ele sunt purtatoare de bacterii, virusuri sau alti agenti patogeni care provoaca boli atat la oameni, cat si la animale, cum ar fi “boala Lyme” sau encefalita de capuse. Daca se reuseste indepartarea in primele 24 de ore de la muscatura, sansele de a face boala Lyme se reduc considerabil.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență: „Urmăriți foarte clar locul unde ați fost mușcat, ține-ți minte data când ați fost mușcat și eventual observați semnele locale, modificările locale, care pot fi suficient de sugestive, chiar pot pune diagnosticul, mai les când apare acel eritem migrator, roșeața în țintă de arc. S-au dacă apar simtpome curioase, de tip pseudo-gripal, cum ar fi febra, durerea de cap, durerile articulare, durerea în gât care pot fi sugestive și pentru acest lucru. Boala Lyme, borelioza, boala cu peste 1000 de fețe poate să simuleze peste 200 de afecțiuni, așa că, chiar și un medic experimentat poate avea problem în punerea diagnosticului”.

În municipiul Iași se efectuază acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente împotriva căpușelor. Astfel, astăzi au fost făcute toate cele trei tipuri de activități, urmând ca pe 17 iunie și 1 iulie să aibă loc câte o dezinsecție. Prima acțiune în acest sens s-a desfășurat pe 29 aprilie, zi în care au fost făcute operațiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente împotriva căpușelor. Programul a continuat cu patru dezinsecții, pe 6, 20 și 27 mai, respectiv 3 iunie.