Serviciile secrete ucrainene au avertizat asupra potențialelor provocări anti-ucrainene ale AUR în regiunile cu mulți români 

Alianța pentru Uniunea Românilor ar putea lansa în curând o serie de provocări informaționale anti-ucrainene, potrivit unor surse din Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, care au vorbit cu Kyiv Post.

Aceste surse indică faptul că scopul unei astfel de campanii de dezinformare este acela de a portretiza opresiunea drepturilor românilor în cadrul Ucrainei. Aceștia mai menționează că oficialii AUR susțin în prezent interviuri cu preoții din satele din regiunile Cernăuți, Zakarpattia și Odesa, unde locuiesc un număr semnificativ de etnici români, în cadrul pregătirilor lor pentru operațiunea de propagandă.

În plus, propagandiștii cercetează familiile bărbaților care servesc în prezent în Forțele de Apărare ale Ucrainei. „Această operațiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a spus un oficial din cadrul serviciilor speciale care a vorbit cu Kyiv Post sub condiția păstrării anonimatului.

„Acest lucru ar putea escalada situația, ducând la blocaje de tranzit și la incitarea la proteste”, a adăugat sursa.

Potrivit unor surse, o campanie similară de informare este condusă de reprezentanții partidului bulgar „Renașterii” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operațiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, menită să complice situația geopolitică a Ucrainei.

Anul trecut, Financial Times a relatat că partidul de extremă dreapta AUR, acum principala forță de opoziție a țării, a câștigat popularitate în România. FT a remarcat că AUR a valorificat sentimentele anti-ucrainene în creștere și propaganda de dezinformare pentru a-și crește sprijinul alegătorilor la aproximativ 20% după alegerile din 2019.

„Odată un partid iredentist marginal care a defăimat minoritatea etnică maghiară… AUR și-a schimbat strategia și s-a concentrat asupra Ucrainei, declarând că războiul „nu este al nostru” și îndemnând guvernul să nu mai ajute Kievul”, a raportat FT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *