Serghei Șoigu a ordonat începerea retragerii trupelor rusești din Herson

1DF7K2-highres-e1648555074991-640x400

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a ordonat miercuri începerea retragerii trupelor aflate pe malul vestic al râului Nipru, unde se află Herson, cel mai mare oraș pe care Rusia îl cucerise după invazia din februarie, anunță agenția oficială de presă rusă TASS.

„Procedați la retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor peste râul Nipru”, i-a ordonat Șoigu lui Serghei Surovikin.

Noul comandant al forțelor de ocupație rusești din Ucraina, Serghei Surovikin, a declarat că în regiunea Herson, Federația Rusă își transferă trupele pe malul stâng al Niprului, adică părăsește Hersonul.

„Este oportună organizarea apărării de-a lungul liniei de barieră a râului Nipru, pe malul stâng al acestuia… Decizia privind apărarea pe malul stâng al râului Nipru nu este ușoară, în același timp vom păstra viețile soldaților noștri și capacitatea de luptă a grupului de trupe. Manevra trupelor va fi efectuată în viitorul apropiat, unitățile vor ocupa liniile de apărare pregătite pe malul stâng al Niprului”, a declarat Surovikin.

Retragerea trupelor ruse era anticipată încă de dimineață de blogerii de război ruși, care au admis situația catastrofală a forțelor de ocupație, decimate de armata ucraineană în ultimele trei luni.

Orașul Herson este o țintă ca valoare strategică, dar și simbolică în războiul din Ucraina. Dacă trupele ruse nu s-ar fi retras, riscul unor pierderi uriașe de soldați ruși era enorm, potrivit analiștilor militari occidentali.