Serbia susține că mai multe drone dinspre Kosovo au intrat în spațiul său aerian în ultimele trei zile

drona-640x400

Mai multe drone au intrat în spațiul aerian al Serbiei dinspre Kosovo în ultimele trei zile, a declarat miercuri ministrul sârb al apărării, pe fondul tensiunilor sporite între Belgrad și fosta sa provincie, care și-a câștigat independența după o revoltă de gherilă, transmite Reuters.

Guvernul din Kosovo a negat acuzația, afirmând că astfel de drone nu provin de pe teritoriul său.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au reapărut din cauza eforturilor Pristinei de a determina minoritatea sârbă să își schimbe vechile plăcuțe de înmatriculare auto, care datează din anii 1990, când Kosovo făcea parte din Serbia, cu plăcuțe de înmatriculare ale statului Kosovo.

„Nu vă pot spune cui aparțin aceste drone, dar pot spune că toate au zburat de pe teritoriul Kosovo”, a declarat ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, pentru RTS TV. El nu a oferit detalii despre dronele raportate.

El a precizat că președintele Aleksandar Vucic, care îndeplinește și funcția de comandant suprem al forțelor armate ale Serbiei, a emis un ordin de „eliminare” a oricăror drone care intră în spațiul aerian sârbesc și a pus forțele sârbe în „alertă maximă”.

Ministrul kosovar al apărării, Armend Mehaj, a negat că dronele ar fi zburat în Serbia din Kosovo, a cărui majoritate etnică albaneză s-a revoltat împotriva regimului represiv de la Belgrad în 1998-1999, ceea ce a dus la obținerea independenței în 2008.

„Un astfel de discurs este doar un pretext pentru creșterea numărului de trupe sârbe în jurul graniței cu Republica Kosovo, ca mijloc de a răspândi o stare de panică în rândul cetățenilor ambelor state”, a declarat Mehaj.

În acest an, Kosovo a făcut mai multe încercări de a aplica o regulă care le cere minorității sârbe să accepte înmatricularea vehiculelor lor în statul Kosovo, dar acest lucru a întâmpinat uneori o rezistență violentă în nordul Kosovo, un focar de naționalism sârb.

Săptămâna trecută, sub presiunea Statelor Unite și a Uniunii Europene, Kosovo a prelungit perioada de tranziție pentru schimbarea plăcuțelor de înmatriculare, dar a declarat că va începe să emită amenzi după 21 noiembrie și să confiște vehiculele după 21 aprilie 2023 dacă nu vor fi reînregistrate.

La aproape 15 ani de la trecerea Kosovo la independență, aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo continuă să considere că zona lor face parte din Serbia și resping autoritatea statului Kosovo.

Aproximativ 3.700 de trupe NATO de menținere a păcii rămân în Kosovo.