Serbia își plasează trupele de la granița cu Kosovo în alertă de luptă, pe fondul escaladării tensiunilor

kosovo

Armata sârbă afirmă că se află la „cel mai înalt nivel de pregătire de luptă” după săptămâni de escaladare a tensiunilor dintre Serbia și Kosovo. Președintele Aleksandar Vucic afirmă că va „lua toate măsurile pentru a ne proteja poporul și a păstra Serbia”.

Potrivit unor articole din mass-media vecinilor, Pristina pregătește „un atac” asupra zonelor de etnie sârbă din nordul Kosovo. Guvernul de la Pristina nu a făcut niciun comentariu cu privire la aceste acuzații. Dar l-a acuzat anterior pe dl Vucic că face „jocuri” pentru a crea probleme.

Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză covârșitoare, s-a desprins de Serbia după un război în 1998-1999. Serbia nu recunoaște Kosovo ca stat independent și nici etnicii sârbi care locuiesc acolo. Belgradul acuză Kosovo de complot „terorist împotriva sârbilor” în zonele în care trăiesc aproximativ 50.000 de etnici sârbi.

În schimb, Pristina afirmă că Belgradul se află în spatele „formațiunilor paramilitare” care au instalat baraje rutiere în zonele majoritar sârbești din nordul Kosovo incepand cu 10 decembrie.

Uniunea Europeană a încercat să medieze. Cei 27 de membri ai blocului comunitar cer „reținere maximă și acțiune imediată” și liderilor din Serbia și Kosovo să „contribuie personal la o soluție politică”.

Belgradul și-a sporit prezența armată la graniță în ultimele zile, după rapoarte contradictorii privind un incident armat în care nimeni nu a fost rănit. Rapoartele de la Belgrad susțin că etnicii sârbi au fost atacați, dar afirmația a fost respinsă de autoritățile kosovare din Pristina.

Cu toate acestea, Serbia a părut să folosească aceste rapoarte pentru a justifica intensificarea prezenței sale militare la frontieră.

Până acum, ostilitățile s-au limitat la cuvinte dure, apoi, luni, Serbia și-a plasat armata în stare de alertă de luptă. Kosovo a avertizat că, dacă forța de menținere a păcii KFOR a NATO nu înlătură barierele rutiere, atunci va lua problema în propriile mâini.

NATO, care are aproximativ 3.700 de trupe de menținere a păcii în Kosovo, a cerut tuturor părților să evite provocările. Timp de ani de zile, trupele sale KFOR au jucat un rol crucial în garantarea păcii. Uniunea Europeană, care are o misiune de menținere a statului de drept în Kosovo, a avertizat că nu va tolera atacurile asupra poliției UE sau actele criminale.