Serbia a pierdut 600 milioane de euro din cauza sancțiunilor UE asupra petrolului rusesc

petrol
Foto: Tass

De la 1 noiembrie, Serbia nu va mai putea importa petrol rusesc din cauza sancțiunilor UE, a declarat marți președintele sârb Aleksandar Vucic.

„Zi de zi apar zeci de noi probleme <…> Consumăm zilnic 350 de tone de păcură, iar iarna vom cheltui de șapte ori mai mult. Trebuie să găsim păcură, nu este suficientă păcură. Pe 1 noiembrie, nu vom mai putea importa petrol rusesc în temeiul sancțiunilor actuale și Dumnezeu știe ce sancțiuni vor fi introduse până atunci”, a spus Vucic.

Anterior, Vucic a spus că sancțiunile UE împotriva petrolului rusesc au scos 600 de milioane de dolari din buzunarul Serbiei.

„Numai prin impunerea de sancțiuni asupra petrolului rusesc, ei au luat direct 600 de milioane de dolari din buzunarul nostru! 600 de milioane de dolari au fost luati direct din buzunarele cetățenilor sârbi, asta în termen de un an. Oamenii din Serbia ar trebui să știe asta. Kirkuk, petrolul irakian, este de 31 de dolari, mai scump. Ne-au luat 600 de milioane de dolari și mai trebuie să investim bani suplimentari pentru gaz”, a spus Vucic.

Pe 3 iunie, Consiliul UE a adoptat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv un embargo amânat asupra livrărilor maritime de petrol și produse petroliere din Rusia. 

Interdicția livrărilor maritime de petrol a fost amânată până la începutul lunii decembrie. Sunt prevăzute scutiri temporare de la embargo pentru importurile prin conducte petroliere pentru acele state UE care, datorită amplasării lor, sunt extrem de dependente de aprovizionare din Rusia și nu au alternative. Acestea sunt în primul rând Ungaria și Slovacia.