Senzație de deja vu. 35 chinezi infectați cu un nou virus provenit de la lilieci

coronavirus covid

Un nou tip de virus, de origine animală care poate infecta oamenii a fost descoperit în provincia Shandong din China de Est și provincia Henan din China Centrală.

Până acum au fost infectate 35 de persoane din cele două provincii, potrivit unui articol publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) de oameni de știință din China și Singapore.

Noul tip de Henipavirus a fost găsit în probe de la pacienți febrili din estul Chinei, cu antecedente de contact cu animale în ultima vreme.

26 din 35 de cazuri de infecție cu henipavirus Langya din provinciile Shandong și Henan au dezvoltat simptome clinice precum febră, iritabilitate, tuse, anorexie, mialgie, greață, dureri de cap și vărsături.

Henipavirusul poate provoca boli severe la animale și la oameni și sunt clasificați ca viruși de nivel 4 de biosecuritate cu rate de letalitate între 40-75 la sută, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subliniind că aceasta este mult mai mare decât rata mortalității coronavirusului.

Cu toate acestea, în prezent nu există niciun vaccin sau tratament pentru henipavirus.

Transmiterea virusului de la om la om nu a fost dovedită, deși rapoartele anterioare sugerează că virusul poate fi transmis de la persoană la persoană.

„Coronavirusul nu va fi ultima boală infecțioasă care a provocat o pandemie la nivel mondial, deoarece noile boli infecțioase vor avea un impact din ce în ce mai mare asupra vieții de zi cu zi a oamenilor”, a spus Wang Xinyu, medic șef adjunct la departamentul de boli infecțioase al Spitalului Huashan.