Sentinţă-bombă la Curtea Supremă: un avocat băgat la puşcărie, altul achitat

avocat_remus_moraru

Curtea Supremă a schimbat în totalitate sentinţa dată la Iaşi în dosarul în care doi avocaţi cunoscuţi, dar şi alţi ieşeni, au fost acuzaţi de DNA de escrocherii imobiliare. Aproape toţi acuzaţii au primit pedepse cu executare, cea mai mare fiind cea a avocatului Remus Moraru: 6 ani şi 4 luni de închisoare. „Este o soluţie nedreaptă, dar voi executa pedeapsa cu demnitate“, ne-a spus, aseară, Moraru, care primise 10 ani de închisoare în sentinţa dată la Iaşi. Singurul declarat nevinovat de Curtea Supremă a fost Ciprian Mitoşeriu, care, deşi în primă instanţă primise 3 ani si 2 luni de închisoare, a fost achitat aseară. „Sunt bucuros că mi s-a făcut dreptate“, a spus acesta.

După un an şi trei luni de judecată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României a finalizat, aseară, dosarul în care funcţionari şi avocaţi ieşeni au fost acuzaţi că ar fi obţinut prin fraudă şase terenuri valoroase din judeţ. Opt dintre cei zece inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi de diverse infracţiuni, judecătorii Curţii Supreme desfiinţând complet sentinţa de la Iaşi, luată de Curtea de Apel, în august 2017.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o avocatul Remus Moraru, care a fost găsit vinovat inclusiv de constituire a unui grup infracţional organizat. 6 ani şi 4 luni de închisoare a primit Moraru, care nu a recunoscut faptele imputate de DNA şi care, într-o reacţie oferită ziarului aseară, după aflarea sentinţei, s-a declarat, în continuare, nevinovat.

„Este o soluţie nedreaptă, dar voi executa pedeapsa cu demnitate“, ne-a spus Moraru.

La Iaşi, Curtea de Apel stabilise pentru Moraru 10 ani de închisoare.

Tot la Iaşi, judecătorul Adrian Chiriac îl găsea vinovat şi-l condamna la cinci ani de închisoare pe avocatul Ciprian Mitoşeriu. Sentinţa definitivă în cazul acestuia a fost însă diametral opusă: achitare. Mitoşeriu este singurul inculpat din acest dosar care a fost declarat nevinovat, în cazul altuia, Eufrosina Ciubotaru, vinovăţia sau nevinovăţia nefiind stabilită, deoarece s-a încetat procesul penal ca urmare a decesului.

„Sunt bucuros că mi s-a făcut dreptate! Această achitare pronunţată de ICCJ repune lucrurile în matca lor. În urmă rămân mai multe întrebări. De ce a decis procurorul DNA să mă transforme din martor în inculpat şi să mă trimită în judecată? De ce a fost necesar să trec prin acest supliciu aproape 7 ani, timp în care sănătatea şi imaginea mi-au fost grav afectate, iar familia mea a avut enorm de suferit? Nu caut acum, pe moment, răspunsuri. Le doresc tuturor sănătate şi linişte“, ne-a declarat Ciprian Mitoşeriu.

Avocata Mariana Stan, din cadrul Baroului Bucureşti, care l-a reprezentat pe Mitoşeriu, a precizat că acest caz „ne face să ne gândim cât de uşor libertatea şi cariera pot fi puse sub semnul întrebării“„S-a făcut dreptate“, a concluzionat aceasta.

Acuzaţii de fraudă imobiliară

În acelaşi dosar, Ciprian Chirilă şi Manuel Ifteni au fost condamnaţi la câte 5 ani şi 4 luni de închisoare, Elena Popa, la 3 ani de închisoare, Costică Chirilă şi Ghiorghi Ifteni, la câte doi ani de închisoare. Toţi cei enumeraţi trebuie să îşi execute pedepsele în închisoare. Eugen Bartic a primit trei ani de închisoare cu suspendare, iar Maria Ostafi, 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul acestora a fost trimis în instanţă în 2012, el trecând prin mâinile mai multor judecători de la Curtea de Apel Iaşi. În rechizitoriu, procurorii DNA men­ţionau că, în perioada 2006-2009, în scopul ob­ţi­nerii ilegale şi prin folosirea de înscrisuri sau declaraţii false, inculpaţii ar fi obţinut sau ar fi încercat să obţină şase terenuri în valoare totală de 1.701.910 euro, pe care le-ar fi traficat în interes propriu sau le-ar fi transferat în proprietatea altor persoane, în scopul de a ascunde provenienţa ilicită a acestora.

„Demersurile acestora au fost finalizate ori au rămas în faza tentativei, prin inducerea în eroare şi menţine­rea în eroare a membrilor comisiilor de fond funciar, a magistraţilor învestiţi cu judecarea cauzelor civile deduse judecăţii şi/sau a repre­zentanţilor Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi ce au soluţionat cererile de intabulare a dreptului de proprietate, formulate cu privire la drepturile de proprietate ale unora dintre membrii asocierii infracţionale, asupra terenurilor în cauză“, precizau procurorii anticorupţie.

Sursa: Ziarul de Iasi