Semnal de alarma tras de medicii infectionisti

Sharing is caring!

Virusul HIV-SIDA devine tot mai rezistent la tratament, ca urmare a unor mutatii aparute in tulpina virusului. Daca un pacient nu respecta indicatiile medicului, boala le poate cauza si decesul. La Iasi, numarul pacientilor diagnosticati cu SIDA si care se afla sub observatie medicala creste de la un an la altul.

In prezent, 1537 de pacienti sunt in evidentele Centrului Regional HIV-SIDA Iasi, spun medicii infectionisti. Numarul lor este semnificativ mai mare fata de anii precedenti.

In 2014, de exemplu, numarul bolnavilor nu depasea 1500. Mai grav este ca apar mutatii ale virsului, iar organismal pacientului nu mai raspunde corect la medicamentatie.

Prof. Univ. Dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Sf Parascheva: “Sub tratamentul care, din fericire, il avem la dispozitie, castiga rezistenta in timp. In momentul in care pacientul face o pauza la tratament, apar astfel de tulpini rezistente. Si, in acel moment, in functie de analizele de laborator, medicul hotaraste de anume din tratament trebuie sa ia pacientul. In momentul in care tratamentul este urmat corect, nu apar probleme. Apar probleme abia in momentul in care este discontinuu“.

O persoana diagnosticata cu HIV-SIDA trebuie sa revina la control o data la sase luni. De fiecare data, medicul infectionist testeaza daca tulpina este sau nu rezistenta la medicamente. In functie de rezultatele analizelor, se schimba sau nu tratamentul cu unul mai puternic. Un rol important il are si societatea, spun psihiatrii.

Dr. Petronela Nechita, medic psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola; “Societatea inca stigmatizeaza pacientul cu HIV sau tulburare psihica. Trebuie sa incercam sa ii acceptam si sa nu ii stigmatizam. Mai ales ca un pacient stigmatizat va ajunge sa se autosptigmatizeze, sa se izoleze. Noi trebuie sa incercam sa ii acceptam si sa ii sprijinim. Individul ar trebui sa fie tolerant cu pacientul cu aceste tulburari, respectiv boli, deoarece in momentul in care pacientul nu se va simti izolat si marginalizat de catre societate, el va face un effort sa isi armonizeze comportamentul cu al celorlalti din societate“.

Virsul HIV nu poate fi depistat in corpul uman decit dupa cel putin jumatate de an de la infestare. Medicii de la spitalul de Boli Infectioase spun ca virusul se ia extrem de usor, in special prin contact sexual.

Simptomele bolii sunt febra si frisoane, care pot dura si o luna de zile, dureri articulare si eruptii cutanate, oboseala cronica si probleme de respiratie. Tratamentele lunare pentru fiecare pacient pornesc de la 500 de euro.

shares