Semnal de alarma tras de medicii de familie inainte de inceperea scolii

Inceputul noului an scolar si intrarea in colectivitate a elevilor le poate pune acestora sanatatea in pericol. In aceasta perioada, elevii vor fi expusi virusilor si bacteriilor cu tropism respirator si digestiv. Totodata, aceste afectiuni virale pot conduce la suprainfectare bacteriana, favorizand aparitia sinuzitelor, pneumoniilor si otitelor. Medicii trag un semnal de alarma parintilor si ii indeamna pe acestia sa fie atenti la simptomele copiilor inainte de a fi trimisi intr-un nou colectiv pentru a evita riscul de a-i imbolnavi si pe ceilalti.

Perioada vacantelor a luat sfarsit. Noul an scolar va incepe de pe 11 septembrie, iar intrarea in colectivitate a elevilor ii va expune pe acestia riscului de a dezvolta infectii respiratorii sau digestive. Astfel, elevii trebuie sa fie atenti la masurile de igiena pe care profesorii si parintii ii invata prin evitarea contactului cu copiii care prezinta simptome de boala.

Dr. Anca Deleanu, Președintele Societății Medicilor de Familie Iași:

Stim cu totii ca, colectivitatea inseamna si o bogatie de agenti microbieni, virusuri, bacterii care se manifesta si la toate acestea concura si apropierea sezonului rece care favorizeaza aceste infectii, in special infectiile respiratorii. Vreau sa aduc la cunostinta tuturor ca in acest moment Covid-ul nu a disparut si se pare ca datorita vacantelor si migrarii populatiei in vacante, pe aeroporturi, in aglomeratii si asa mai departe, incidenta si cazurile noi de Covid sunt din ce in ce mai multe.

Medicii le recomanda parintilor sa le explice de acasa copiilor cum sa se protejeze de infectii si bacterii pentru a evita riscul dobandirii unei boli.

Dr. Anca Deleanu, Președintele Societății Medicilor de Familie Iași:

Reluarea bunelor obiceiuri pe care le-am capatat noi in timpul pandemiei si anume: evitarea pe cat posibil a contactului cu persoanele racite sau cu simptomatologie respiratorie. De asemenea, o igiena foarte buna a mainilor, a suprafetelor pe care se invata si pe care se sta mai mult timp, dezinfectante, batiste, dezifenctant pe care sa le aiba elevii la ei si sa le foloseasca in momentul in care doresc sa manance sau au umblat in grupuri sanitare.

Totodata, specialistii in sanatate spun ca o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine, proteine si minerale dar si consumul de lichide ii poate ajuta pe elevi sa stea departe de infectiile din aceasta perioada.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *