Semnal de alarmă tras de industria IT din România
Asociaţia Patronala a Industriei de Software şi Servicii atrage atentia ca ordonanta trenulet, care propune modificări abrupte şi intempestive ale politicii fiscale, în lipsa unei consultări reale cu mediul de afaceri, loveste în stabilitatea unui sector strategic şi creează o criză de încredere în rândul investitorilor.
Potrivit acestora, devansarea calendarului pentru eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, începând cu ianuarie 2025, reprezintă “un semnal profund negativ faţă de un sector strategic al economiei româneşti, tratat cu superficialitate. Eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, ca parte a reformelor prevăzute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a fost prevăzută pentru anul 2028.
În noiembrie 2023, facilitatea a fost amputată cu aplicare în câteva zile, destabilizand industria. Devansarea acestui calendar, printr-o măsură luată încă o dată într-un mod intempestiv, pune în pericol stabilitatea unuia dintre cele mai performante sectoare economice din România şi alimentează climatul de incertitudine pentru companii, afectând grav planificarea strategică şi încrederea investitorilor.
Conform studiului ANIS, eliminarea facilităţii fiscale va avea ca efect reducerea competitivităţii industriei pe piaţa globală, prin creşterea costului cu forţa de muncă, precum şi diminuarea, în continuare, a numărului de locuri de muncă, deja în scădere cu circa 10.000 în anul 2023.
Contribuţia directă a sectorului IT la PIB-ul Romaniei este de circa 8%, dar acesta contribuie prin efectele indirect şi indus cu peste 14% la PIB. De asemenea, efectul de antrenare pe piaţa forţei de muncă este de circa 15% din numărul total de salariaţi din economie.