Șeful PSD Iaşi a pariat corect: Dragnea rezistă. „Pentru Iaşi e foarte bun acest vot“

dragnea-1

După o şedinţă maraton, cu multe discuţii aprinse, liderul PSD a câştigat confortabil bătălia cu puciştii. O parte dintre cei care au susţinut scrisoarea de revoltă au fost convinşi în ultimul moment să treacă de partea lui Dragnea. Învinşii vorbesc despre unitatea partidului, dar şi despre faptul că îşi asumă în continuarea scrisoarea. Șeful PSD Iaşi a pariat corect.

 Liderii PSD s-au reunit vineri în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEX) pentru a decide dacă Liviu Dragnea mai rămâne sau nu şef al partidului. Social-democraţii au decis, după aproximativ 8 ore de consultări şi negocieri dure, să-i acorde un vot majoritar de încredere lui Dragnea. Astfel, liderul PSD şi-a reconfirmat susţinerea atât la şefia partidului, cât şi la Camera Deputaţilor. Au fost 60 de voturi „pentru“ şi opt „împotrivă“. Cei opt care au votat împotrivă sunt: Ga­briela Firea, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Adrian Ţuţuianu, Niculae Bădălău, Ion Mo­cioalcă, Robert Negoiţă şi Marian Neacşu. Dragnea a negociat om cu om înaintea şedinţei CEX ameninţând cu pierderea guvernării în cazul detronării sale de la şefia partidului. El a purtat negocieri până în ultimul moment cu opozanţii săi, reuşind să întoarcă din drum câteva dintre vocile importante ale disidenţei care s-a coagulat în ultimele zile.

Dragnea: Voi lupta pentru a „zdrobi acest sistem odios“

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a de­clarat, vineri seară, după CEx, că nu va putea să accepte ca cel mai mare partid social-democrat din Europa să redevină „o unealtă a sistemului odios“, el vorbind despre Klaus Iohannis, DNA, SPP. El a precizat că a spus o la o întâlnire cu toţi colegii săi a doua zi după condamnare că, atât cât va mai fi în această funcţie, va lupta pentru „a zdrobi acest sistem odios care distruge România“.

El a spus că în aceste zile majoritatea cole­gilor săi din CEx au avut întâlniri cu organizaţiile în judeţe, iar majoritea l-au sunat în timpul şedinţei şi l-au pus pe speaker să le spună câteva cuvinte şi să audă ce părere au. „Toţi de unde am fost sunat mi-au cerut să nu care cumva să renunţ la funcţia de preşedinte PSD“, a adăugat Dragnea. „Nu noi am deschis fronturile, ele erau des­chide. Tot unul dintre colegii mei spunea că protocoalele sunt legale. Apoi a spus că nu sunt, apoi a zis că să nu mai vorbim despre ele, că plictisim poporul. Dar dacă nu vorbim, nu vom putea elimina aceste probleme din România. Poate consideră normală implicarea SRI în actul de justiţie. (…) Al doilea motiv este faptul că aş fi vulnerabil. I-am întrebat: dacă eu de mâine nu mai exist, nu mai am CNP, nu mai exist, de a doua zi acest sistem o să ia în braţe PSD, o să sprijine finalizarea legilor justiţiei? Nu“, a mai declarat liderul PSD.

„Susţinem până la capăt, nu ne-am schimbat opinia“

Gabriela Firea a declarat, vineri seară, că a fost primul CEx al PSD în care s-a dezbătut serios, fără timorarea de până acum. Ea a precizat că un singur punct al scrisorii a fost supus votului, cel referitor la preşedintele PSD şi au fost 10 voturi ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate, 39 să continue şi o abţinere. Ea a spus că a fost şi propunere pentru a se vota excluderea sa din partid, dar nu s-a supus la vot, Dragnea şi Dăncilă considerând că nu e oportun.

„Au fost opinii pro şi contra demersului nostru. Primul câştig este acela că cred că a fost prima şedinţă de CEx în care s-au dezbătut cu foarte multă sinceritate, cu argumente logice toate probemele care ne frământă, nu a mai avut nimeni acea timorare care a fost până acum“, a declarat Gabriela Firea după şedinţa CEx.

„Susţinem până la capăt, nu ne-am schimbat opinia“, a spus şi Paul Stănescu despre conţinutul scrisorii.

În schimb, Marian Neacşu, un alt susţinător al puciului, a spus că mesajul este de unitate a partidului.

Maricel Popa: Pentru Iaşi e foarte bine acest vot

Preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, a declarat vineri seară pentru „Ziarul de Iaşi“ că s-a numărat printre cei care i-au acordat votul de încredere lui Liviu Dragnea. Şeful PSD Iaşi a mai spus că mult-discutata scrisoare din ultimele zile a avut, de fapt, doar şase semnături.

„Contestatarii nu au mai fost atât de vehemenţi. Eu am militat pentru continuitate şi pentru susţinerea proiectelor Iaşului. Am votat pentru susţinerea domnului Drag­nea. Domnul preşedinte a răspuns punctual la toate întrebările pe parcursul a opt ore şi jumătate. Pentru Iaşi e foarte bun acest vot, în sensul sprijinului acordat pentru pro­iectele Iaşului“, a declarat Maricel Popa. „Nu trebuie să suferim toţi că doamna Firea nu are termoficarea şi centura la Primărie“, a ironizat-o el pe şefa PSD Bucureşti.

Ce s-a întâmplat în şedinţă

Potrivit unor surse din partid, Liviu Dragnea a luat primul cuvântul în şedinţa CEx şi ar fi făcut apel la unitate şi înţelegere. El le-ar mai fi spus membrilor Comitetului Executiv că nu renunţă la modificarea legilor justiţiei. Premierul Viorica Dăncilă a luat şi ea cuvântul în şedinţă şi ar fi spus că nu îşi dă demisia de la conducerea Execu­tivului.

Vicepremierul Paul Stănescu l-ar fi avertizat pe Liviu Dragnea că dacă Guvernul va da o OUG privind amnistia şi graţierea, Viorica Dăncilă ar putea răspunde penal. În acest context, Dăncilă ar fi refuzat ideea unei OUG, precizând că doreşte să fie ur­mată calea Parlamentului.

Mihai Tudose a criticat lipsa de comunicare din partid, în timp ce Adrian Ţuţuianu a prezentat un sondaj de opinie în care PSD este la scorul prezentat în scrisoarea nemulţumiţilor, fără a spune cine a realizat sondajul, au declarat surse politice.

În spatele uşilor închise, Mihai Tudose, Robert Negoiţă, Paul Stănescu , Adrian Ţuţuianu şi Gabriela Firea au spus că susţin toate cel 19 puncte din scrisoarea făcută public, implicit demisia lui Liviu Dragnea, susţin surse citate de Hotnews.ro.

Una dintre cele mai aprinse discuţii din CEx a avut loc între primarul Capitalei, Gabriela Firea şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Astfel, cea din urmă ar fi prezentat în şedinţă o serie de mesaje schimbate cu primarul Bucureştiului, demonstrând că îl susţine în continuare pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Firea s-a plâns că şeful PSD îi blochează proiectele pentru Capitală.

De asemenea, deputatul PSD Cătălin Rădulescu l-a atacat dur pe primarul Sec­torului 3 Robert Negoiţă, spunând că, din punctul lui de vedere, este un „zero barat“, în condiţiile în care a dat examenul de Bacalaureat la vârsta de 30 de ani pentru că „înainte punea mochetă pe jos“.

Sursa: Ziarul de Iasi