Seful Autoritatii Internationale pentru Energie Atomica este dispus sa calatoreasca la Cernobil pentru a facilita o negociere intre Ucraina si Rusia

grossi

În urma incendiului de la centrala nucleară Zaporojie, directorul general al Autorității Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a declarat vineri că s-a oferit să călătorească la situl de la Cernobîl pentru a facilita o negociere între Ucraina și Rusia.

Scopul ar fi acela de a conveni asupra unui cadru care să garanteze siguranța centralelor nucleare în timpul conflictului, inclusiv modul de asigurare a integrității fizice a siturilor, menținerea energiei, sistemele de monitorizare a siguranței și faptul că personalul de pe amplasamente este capabil să își îndeplinească sarcinile. Ambele părți iau în considerare propunerea.

„Situația continuă să fie extrem de tensionată și provocatoare”, a spus Grossi. „Integritatea fizică a fabricii a fost compromisă de ceea ce s-a întâmplat aseară. Suntem norocoși că nu a existat nicio eliberare de radiații și integritatea reactoarelor în sine nu a fost compromisă. Am indicat atât Federației Ruse, cât și Ucrainei disponibilitatea și dispoziția mea de a călători la Cernobîl cât mai curând posibil”, a adaugat acesta.