Seful ANPC: „Blue Air isi pregateste retragerea de pe piata!”

blue air

Razboi in toata regula intre ANPC si compania aeriana Blue Air, dupa amenda de 2 milioane de euro aplicata operatorului economic, ca urmare a sesizarilor venite din partea pasagerilor nemultumiti ca li s-au anulat zborurile si nu si-au recuperat banii. Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Blue Air se pregateste sa iasa de pe piata si trage de timp sa nu returneze banii consumatorilor.

Horia Constantinescu, presedintele ANPC sustine ca sunt sanse mici ca pasagerii carora li s-au anulat zborurile sa-si primeasca banii inapoi, atata timp cat compania nu si-a platit nici macar propriii angajati.

Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat că a amendat Blue Air cu suma de 2 milioane de euro pentru anularea a peste 11.000 de zboruri în perioada 30 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022, obligand compania să returneze clienţilor banii în maximum zece zile pentru toate zborurile anulate. Intr-o intalnire ulterioara avuta cu reprezentantii ANPC, compania Blue Air a anuntat faptul ca isi pregateste iesirea de pe piata.

„Informația legată de retragerea domniilor lor de pe piață este primită chiar de la reprezentantul acestei companii, domnul Năstase, în prezența mai multor colegi și a mea. Ne-a explicat că, în cazul în care vom aplica această amendă, iau în calcul, mutarea întregii activități pe o altă companie, ceea ce înseamnă că aceasta își va încheia activitatea. Dar, dacă dânșii insistă cu ideea de a muta activitatea pe firma nouă, rezultă că, din toamnă, cu siguranță, speranțele consumatorilor de a-și recupera banii, scad dramatic„, a declarat pentru Tele M, Horia Constantinescu, presedinte ANPC.

Operatorul economic a anulat peste 178.000 rezervări, pentru care s-au efectuat plăţi în valoare de peste  66 milioane de lei, bani care au sanse sa nu mai ajunga in posesia consumatorilor. Nici macar angajatii Blue Air nu si-au primit salariile pe ultimele trei luni.

Sunt informații primite de noi în cadrul acțiunii de control, de la unii dintre cei care lucrează pentru această companie și anume că sunt salariile întârziate cu până la trei luni de zile. Dovada cea mai grăitoare este greva, pe care aceștia au susținut-o în urmă cu câteva zile„, a completat Horia Constantinescu.

In ciuda amenzii, Blue Air continua sa anunte deschiderea unor rute noi. In urma apelurilor repetate ale reporterilor TeleM, nu am reusit sa obtinem un punctd e vedere din partea companiei.