Șeful anchetei OMS în China: Pacientul zero COVID ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan

lab

Doctorul danez Peter Ben Embarek, un anchetator al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), lansează ipoteza unei contaminări directe a unui angajat al laboratorului chinez din Wuhan de la un liliac, care ar putea fi pacientul zero al pandemiei COVID-19, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.


Problema originii pandemiei nu încă are un răspuns clar, ci doar mai multe ipoteze. Unul dintre experții OMS, care a făcut parte din delegația care a anchetat originea virusului în China, lansează o nouă ipoteză: un angajat al laboratorului din Wuhan s-a infectat cu virusul.

Într-un documentar intitulat „Misterul virusului – un danez în căutarea adevărului în China”, difuzat joi pe canalul de televiziune danez, omul de ştiinţă a vorbit pe larg despre misiunea pe care a condus-o în Wuhan şi s-a exprimat într-un mod foarte critic la adresa Chinei.

„Un angajat infectat pe teren în timp ce preleva probe se încadrează într-una din ipotezele probabile. Aici virusul trecere direct de la lilieci la oameni”, a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale alcătuite din oameni de ştiinţă, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea COVID-19.

Conform concluziilor din 29 martie ale primei faze a studiului realizat la începutul anului în oraşul Wuhan, ipoteza unui incident de laborator a fost evaluată ca fiind „extrem de improbabilă”.