Șefii județului au votat studiul de fezabilitate al Centrului de Neuroexcelență

centru de neuro

Sedinta lunara a consilierilor judeteni s-a desfasurat in conditii deosebite, impuse de masurile pentru combaterea raspandirii coronavirsului. 62 de proiecte au trecut de votul consilierilor judeteni. Astazi a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea unui Centru de Neuroexcelenta la Spitalul Clinic de Urgenta “Prof. Dr. Nicolae Oblu”.

La intrarea in sala, consilierii au primit masti de protectie, manusi si dezinfectant. Pastrand o anumita distanta intre ei, consilierii au aprobat studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru proiectul ce presupune construirea unui nou corp de cladire la Spitalul de Neurochirugie din Iasi.

„Acest Centru de Neuroexcelenta este necesar deoarece vrem sa realizam la Spitalul de Neurochirurgie un alt spital modern, o sala de operatie, ca in caz de accident… un pacient care vine cu o trauma la coloana vertebrala sau s ar putea sa aiba si la plaman si alte organe vitale, pot sa efectueze ulterior operatii cu o echipa mixta, cu doctori din toate domeniile. Deci vrem o sala de operatie moderna care sa satisfaca absolut toate problemele necesare pacientilor si stim foarte bine, dupa investitiile realizate la Spitalul de Neurochirurgie, pe viitor putem realiza operatii pentru cei care au trauma de paralizie.”, a declarat Maricel Popa, presedinte CJ Iasi.

Noua cladire, va fi dotata cu un bloc operator cu posibilitatea utilizarii de sisteme de imagistica prin rezonanta magnetica. Aici se vor regasi spatii adecvate pentru recuperarea medicala neuromotorie, precum si pentru radiochirurgia robotica: „Cu siguranta si spitalul de Neurochirurgie va fi un spital nou, vor fi si echipe pentru cercetare si vom studia analiza tumorilor si preintampinarea unor maladii la nivelul sistemului vertebral si cranian. Acum s-a aprobat studiul de fezabilitate, de aici se va scoate la licitatie proiectul si executarea. Speram ca in acest an incepem constructia, termenul de constructie e maxim doi ani de zile, cu siguranta la anul vom avea un spital ultramodern in centrul si estul Europei„, a mai spus Maricel Popa.

Viitorul centru va avea o suprafata de 2630 mp, cladirea fiind dispusa pe cinci niveluri. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 72,3 milioane lei. Durata estimate pentru executia lucrarilor este de 24 de luni.