Sefii de la Spitalul Judetean Botosani au anuntat ca Alexandra a primit mai multe ingrijiri medicale dar nu au fost consemnate in acte

Conducerea Spitalului Județean a organizat în această dimineață o conferință de presă pentru a vorbi despre ancheta făcută la Maternitatea Botoșani, după moartea Alexandrei Ivanov. Potrivit Botosani Online, directorul medical al Spitalului Mavromati, a anuntat că, de fapt Alexandra Ivanov ar fi primit îngrijiri medicale dar acestea nu au fost consemnate în documente.
“În data de 17 august, a fost adusă cu echipajul SAJ, în jurul orei 23.00, la camera de gardă Obstetrică, pacienta. S-a efectuat pacientei ecografie, în urma căreia s-a constatat lipsa activității cardiace a produsului de concepție, s-a procedat la internarea pacientei în cadrul secției Obstetrică-Ginecologie, etaj 5, cu recomandarea de a se efectua analize de laborator, analize care s-au recoltat în jurul orei 00.03, cu rezultat validat în jurul orei 00.53. La momentul internării, pacienta avea valori tensionale normale, motiv pentru care s-a recomandat doar aplicare administrare de ser fiziologic și medicație pentru durere și repaus la pat. Din ce am constatat ulterior, am identificat că ultima administrare de medicament s-a realizat în jurul orei 00.45. Doamna doctor, medic de gardă, a considerat că nu se impune evacuarea sarcinii în timpul nopții deoarece starea pacientei era stabilă. Am cerut note de relație cu privire la ce s-a întâmplat în intervalul 00.45 – 07.30, în care nu am identificat nicio consemnare în foaia de observație. Nu au fost înregistrați parametri în foaia de temperatură și în planul de îngrijire. Din analiza documentelor, am stabilit: în camera de gardă au fost investigați în intervalul 23.20 – 07.40 un număr de cinci pacienți, începând cu pacienta care a decedat. Pacienta a fost monitorizată în jurul orei 02.10 și în jurul orei 05.00. În urma necropsiei efectuate, s-a stabilit cauza decesului: insuficiență cardio-respiratorie, edem pulmonar acut, sarcină oprită în evoluție, complicată infecțios. La întocmirea foii de observație, a fost consemnat eronat medicul curant, ținând cont eronat de faptul că acesta nu era în unitate în momentul internării pacientei. Nu există o repartiție clară a atribuțiilor celor doi medici care asigurau linia de gardă, în scris. Ea exista doar ca o cutumă. Asistentul medical nu a consemnat parametrii monitorizați, datele trecute în documente nu concordă cu notele de relații puse la dispoziție. Medicul de gardă nu a consemnat monitorizarea pacientului, efectuată la ora 01.00, cu toate că la ora 01.00 a fost pe secție, conform notelor de relație. Asistentul medical, a acordat la solicitarea pacientei, asistență medicală pe parcursul nopții dar nu a consemnat în foaia de temperatură și planul de îngrijiri. La ora 05.11 medicul a recomandat pentru ultima dată, telefonic, indicații terapeutice, ca urma a apelului telefonic inițiat de asistentul medical. Terapia durerii nu este evaluată corespunzător de către personal. Ca măsuri stabilite de spital, medicul de gardă este singurul medic care trebuie să se regăsească ca medic în foaia de observații. Ulterior, în raportul de gardă se stabilește medicul care va prelua cazul, modificându-se în aplicația informatică numele medicului curant”, a spus directorul medical al Spitalului Județean Botoșani.
“Actul medical, în momentul în care se realizează, trebuie să se regăsească în foaia de observație și în planul de îngrijiri. De asemenea, monitorizarea plusului-tensiunii, trebuie să fie pe fișa de temperatură anexată fișei de observație. Pe fișa de temperatură nu era completat nici măcar temperatura și pulsul la internare. Cu toate că acesta a fost luat și se regăsește în interiorul foii de observație. În raportul preliminar, noi am stabilit că în foaia de observație, la momentul respectiv, în intervalul 00.40 – 07.30 nu era nicio informație. Ulterior am solicitat note de relații de la personal. Noi am făcut anchetă administrativă în care am pus în balanță ceea ce am găsit noi și notele de relație ale personalului. Din nota de relații a asistentului, a spus că medicul s-a prezentat în jurul orei 01.00. A venit să vadă rezultatele analizelor și a constatat că pacientele erau liniștite și dormeau. Pacienții au fost însoțiți de patru ori la baie… (…) Din nota de relații a asistentei, asistenta a zis că a stat foarte mult alături de pacientă. Doamna doctor nu a venit decât la ora 01.00 să vadă pacienta”, a adăugat Ștefan Bercea.