Ședință la Ministerul Mediului, după avertizările meteo și hidrologice. Autoritățile locale și populația trebuie să respecte indicațiile ISU

La sediul de la Ministerul Mediului – România a avut loc astăzi o ședință extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) convocată de către ministrul Tánczos Barna.
Specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au emis o avertizare hidrologică cod galben începând de astăzi, de la ora 14:00 până mâine la ora 16:00.
Sectoarele de râuri sub cod galben hidrologic unde pot fi depășite cotele de atenție se află în bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna.
Echipele noastre de la 9 Administrații Bazinale de Apă (Apele Române Someș-Tisa, Apele Române Crișuri, Apele Române Banat, Apele Române Mureș, Apele Române Siret, Apele Române Olt, Apele Române Jiu, Apele Române Argeș-Vedea și Apele Romane Buzau-Ialomita), precum și cele de la nivel central au intensificat monitorizarea cursurilor de apă.
Autoritățile locale și populația trebuie să respecte cu strictețe indicațiile Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență.
Evitați activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice.
În același timp, ca urmare a debitelor scăzute de pe Dunăre (debitul Dunării la Baziaș este 1850 mc/s), astăzi a fost atins nivelul corespunzător primei trepte de restricții (faza de atenționare) în secțiunea stației hidrometrice Cernavodă.
Subliniem faptul că această atenționare echivalează o monitorizare mai atentă a evoluției nivelurilor pe Dunăre și în bazinul de aspirație al centralei de la Cernavodă, în perioada următoare.
Pe baza informațiilor actuale furnizate de specialiștii INHGA, nu se prognozează atingerea unor valori critice care să impună restricții pentru funcționarea CNE Cernavodă.
La nivel național, în principalele 40 de lacuri de acumulare cu folosință complexă, avem 3,21 miliarde de metri cubi reprezentând rezerva de apă strategică a României.
Acesta poate asigura necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață.
Astfel, reușim să menținem la sfârșitul lunii iulie un coeficient de umplere de peste 70%, respectiv de 74,21%.