Sectorul montan din A8 bate pasul pe loc

Asociația Moldova Vrea Autostradă a lansat un semnal de alarmă cu privire la tergiversarea procedurilor de lansare a achiziției publice a serviciilor de proiectare tehnică și execuție a lucrărilor pentru ultimele 4 loturi din sectorul montan al Autostrăzii Unirii Tg Mureș – Iaşi – Ungheni, pentru care indicatorii tehnico-economici sunt aprobaţi prin Hotărâre de Guvern încă de la finalul anului 2023, iar studiile pentru Auditul pe Siguranţă Rutieră sunt finalizate din luna aprilie 2024.

Momentan, nu se inregistreaza niciun fel de progres în ceea ce priveşte loturile Sărățeni – Joseni, Joseni – Ditrău, Ditrău – Grințies și Grințies – Pipirig.

Potrivit membrilor asociatiei, informaţiile primite la ultima şedinţă de progres au fost evazive și neconcludente cu privire la momentul în care caietele de sarcini sunt finalizate şi trimise la ANAP pentru demararea achiziţiei publice a serviciilor de proiectare tehnică şi execuţie.

„Directorul CNAIR, domnul Cristian Pistol, ignoră solicitările noastre legitime şi aplică politica struţului, băgând capul în nisip şi sperând că în absenţa dialogului, problema se rezolvă prin trecerea timpului. Îi atragem politicos atenţia că lipsa sa de rezultate concrete din ultimele 2 luni în calitate de director CNAIR nu poate fi mascată nici de pretextul protocolului care trebuie încheiat între CNAIR și CNIR pentru preluarea Autostrazii Unirii A8 (termen 27.06.2024, conform Ordinului de Ministru), şi nici de răspunsurile date la numărul relativ mare de clarificări pentru procedurile de achiziţie aflate în derulare (loturile Miercurea Nirajului – Sărăţeni și Pipirig – Leghin). Am spus deja şi repetăm că pasarea responsabilității între cele 2 companii subordonate Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii NU ESTE ACCEPTABILĂ PENTRU REGIUNEA MOLDOVEI în condițiile competiției strânse pentru fondurile disponibile în Programul European Transport 2021-2027! De aceea, se poate invoca întrebarea legitimă cu privire la activitatea din ultimele 2 luni a directorului Pistol în ceea ce priveşte Autostrada Unirii A8 aşteptată de milioane de oameni, cu rol vital şi strategic atât pentru dezvoltarea economică a regiunii Moldovei, cât şi în actualul context geopolitic”, a transmis Asociatia Moldova Vrea Autostrada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *