Secretomanie totala in jurul contractelor incheiate de Pfizer. Compania acuzata ca este o „profitoare de razboi” in timpul pandemiei

pfizer

Miniștrii au convenit asupra unei clauze de confidențialitate în orice dispută cu producătorul de medicamente Pfizer, privind aprovizionarea Marii Britanii. O mare parte din contractele guvernului cu compania privind furnizarea a 189 de milioane de doze de vaccin au fost redactate iar orice procedură va fi ținută secretă.

Dezvăluirea vine în momentul în care Pfizer este acuzata de un fost oficial înalt în domeniul sănătății din SUA de „profit de război” în timpul pandemiei. Într-o investigație Channel 4 Dispatches care va fi difuzată săptămâna aceasta, Tom Frieden, care a fost director al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor sub Barack Obama, a spus: „Dacă vă concentrați doar pe maximizarea profiturilor și sunteți un producător de vaccinuri, sunteți un profitor de război.”

Zain Rizvi, director de cercetare la Public Citizen, o organizație de susținere a consumatorilor din SUA care a examinat contractele globale de vaccinare ale Pfizer, a declarat: „Există un zid de secret în jurul acestor contracte și este inacceptabil, în special într-o criză de sănătate publică”.

Rizvi a spus că Regatul Unit trebuie să explice de ce a fost de acord cu procedurile secrete. El a spus: „Este singura țară cu venituri mari pe care am văzut-o care a fost de acord cu această prevedere. Permite companiilor farmaceutice să ocolească procesele legale interne.

„Guvernul Marii Britanii a permis companiilor de medicamente să dețina puterea. Cum am ajuns într-o situație în care o mână de companii au fost capabile să exercite atât de mult control asupra celor mai puternice guverne din lume? Indică un sistem defect.”

Pfizer a câștigat recunoștință pentru programul său de livrare a vaccinurilor, dar multinaționala americană se confruntă cu un control din ce în ce mai mare asupra amplorii profiturilor sale și a proporției de doze pe care le-a livrat țărilor cu venituri mici.

În timp ce AstraZeneca a fost de acord să-și vândă vaccinul la un cost mai redus în timpul pandemiei, Pfizer a vrut să-și asigure profiturile. Vaccinul Pfizer/BioNTech, care are acum numele de marcă Comirnaty, va fi unul dintre cele mai profitabile medicamente din istoria farmaceutică.

Investigația Channel 4 dezvăluie o analiză efectuată de un expert în inginerie biologică care susține că vaccinul Pfizer costă doar 76 de lei pentru fiecare injectare. Se pare că este vândut pentru 22 de lire sterline o doză guvernului britanic.

Pfizer se așteaptă să livreze 2,3 miliarde de vaccinuri în acest an, cu venituri estimate de 36 de miliarde de dolari (26,3 miliarde de lire sterline).

Un raport de luna trecută al People’s Vaccine Alliance, o coaliție de organizații, inclusiv organizații de caritate, a declarat că Pfizer și alte companii de medicamente au vândut majoritatea dozelor țărilor bogate, lăsând țările cu venituri mici pe dinafară. Doar 2% dintre oamenii din țările cu venituri mici fuseseră complet vaccinați împotriva coronavirusului. 

Firmele de medicamente ar trebui să suspende drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile, testele, tratamentele și alte instrumente medicale Covid-19. Pfizer s-a confruntat cu acuzații de control sporit de profituri globale excesive după ce partenerul său, compania de biotehnologie BioNTech, a anunțat în septembrie 2020 că va primi până la 375 de milioane de euro (320 de milioane de lire sterline) de la guvernul german pentru a finanța dezvoltarea vaccinurilor.

Anna Marriott, directorul Oxfam pentru politicile de sănătate, a declarat: „Este deplorabil că miliardelor de oameni din întreaga lume li se refuză vaccinuri, astfel încât companiile farmaceutice să poată face profituri obscene. Având în vedere că investițiile publice au fost esențiale pentru dezvoltarea vaccinurilor, este de neînțeles că monopolurile farmaceutice sunt prioritare față de viețile oamenilor.”

Pfizer a promis până în prezent 40 de milioane de doze din producția globală către Covax, inițiativa susținută de ONU care furnizează vaccinuri pentru țările cu venituri mici. Aceasta reprezintă mai puțin de 2% din producția sa globală pentru 2021. Firma spune că își propune să livreze cel puțin două miliarde de doze țărilor cu venituri mici și medii până la sfârșitul anului 2022.

Pfizer a spus că producția de vaccinuri a fost „cea mai mare extindere” din istoria companiei și că este mândră că a livrat peste 2 miliarde de vaccinuri în 162 de țări. Acesta a furnizat țărilor cu venituri mici la un preț non-profit, iar tuturor celorlalte țări li se oferea vaccinul la un preț semnificativ redus.

Compania a adăugat: „Pandemia a evidențiat valoarea extraordinară pe care un sector privat vibrant o poate oferi societății”. A spus că acordurile de confidențialitate sunt o practică standard. Costul estimat de fabricație a vaccinului de către un expert în inginerie biologică a fost extrem de inexact și lipsit de sens, deoarece nu reflecta adevăratele costuri de aducere a vaccinului la pacienți, inclusiv studii clinice, eforturi sporite de producție și distribuție globală.

Guvernul a spus că contractele sale privind vaccinurile sunt sensibile din punct de vedere comercial și că nu poate dezvălui alte detalii. BioNTech nu a răspuns la o solicitare de comentarii.