Secretele longevității dezvăluite de centenari. Ce rol au țuica sau vinul în această ecuație
Deși au îndurat o viață de coșmar mai ales în anii tinereții, zeci de botoșăneni se pot lăuda cu vârste venerabile. Culmea, cam toți au aceeași rețetă a longevității, legată mai ales de stilul de viață. Nu lipsesc nici micile plăceri. La rândul lor, medicii încearcă să explice secretul longevității.
Conform statisticilor, peste 7.000 de români au trecut de vârsta de 100 de ani. Cei mai mulți locuitori ai României care au împlinit deja un secol de viață trăiesc mai ales în regiunea Moldovei și, cu precădere, în mediul rural. În județul Botoșani, în ultimii zece ani trăiau încă peste 120 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani.
Paradoxal, cei mai mulți au avut o viață plină de încercări și de lipsuri, au trecut prin războaie, foamete, lagăr sau deportări. O parte a acestora și-au dezvăluit secretul longevității, iar ingredientele unei vieți cât mai îndelungate par să fie aceleași pentru seniorii centenari.
Moș Ghiță Cojocaru, din comuna botoșăneană Viișoara, are peste 100 de ani. A avut o viață plină de peripeții și a prins vremuri grele. S-a născut în 1921 într-o familie de țărani din apropierea malurilor Prutului. A muncit toată viața în agricultură, o muncă grea și asiduă pentru a-și ajuta părinții și mai apoi pentru a-și hrăni și familia.
A făcut și cărăușie, dar a luptat și pe front. La 21 de ani, lupta la Cotul Donului. În urma unui dezastru de proporții suferit de Armatele română și germană, mii de soldați români au ajuns prizonieri la ruși. Printre ei, Ghiță Cojocaru din Viișoara. A fost trimis în Siberia, în lagărele pentru prizonieri. La finalul războiului s-a întors acasă și a trecut și prin marea foamete de după Cel de-al Doilea Război Mondial.
Și-a făcut familie, a dus o viață demnă și a ajuns la un secol de viață. Având în vedere încercările prin care a trecut, mulți spun că este un adevărat miracol.
Același lucru se poate spune și despre viața lui Vasile Chiponcă, un veteran de război din Băbiceni, care în 2019, avea 106 ani. Moș Vasile Chiponcă a trecut în lumea celor drepți, dar amintirea și poveștile sale de război au rămas. La fel și miracolul longevității sale.