Secretarul general NATO își continuă teoria privind cursa înarmării

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat luni aliații să își mărească masiv cheltuielile pentru apărare și să construiască mai multe arme, avertizând că președintele rus Vladimir Putin ar putea lansa un atac până în 2030. 

„Rusia ar putea fi pregătită să folosească forța militară împotriva NATO în termen de 5 ani. Să nu ne amăgim, suntem cu toții pe flancul estic acum”, a declarat Rutte într-un discurs susținut la Chatham House din Londra, referindu-se la raza de acțiune a rachetelor rusești. 

„Adevărul este că avem nevoie de un salt cuantic în apărarea noastră colectivă. Adevărul este că trebuie să avem mai multe forțe și capacități pentru a ne implementa pe deplin planurile de apărare. Adevărul este că pericolul nu va dispărea nici măcar atunci când războiul din Ucraina se va termina”, a adăugat el. 

Rutte — un fost prim-ministru olandez care conduce acum alianța militară transatlantică într-un moment critic pentru securitatea globală — s-a întâlnit și cu prim-ministrul britanic Keir Starmer, care se confruntă cu o luptă dificilă pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare. 

Discursul șefului NATO are loc înaintea unui summit cu miză mare care va avea loc la Haga la sfârșitul acestei luni, și care va marca revenirea pe scena NATO a președintelui american Donald Trump, primul membru al Americii. 

În timp ce oficialii NATO se pregătesc pentru imprevizibilitatea lui Trump în timpul summitului, Rutte a încercat, de asemenea, să respingă temerile că SUA s-ar putea detașa militar de Europa, deoarece Washingtonul consideră China drept principala sa amenințare la adresa securității.  

„Va exista o retragere bruscă a trupelor americane? Nu”, a declarat el publicului, dar a adăugat că schimbarea de direcție a Washingtonului de a se concentra mai mult pe Asia a fost „logică”. 

Această schimbare va fi o abordare pas cu pas, care nu va lăsa nicio lacună în capacitățile NATO în Europa, a insistat Rutte. 

Se așteaptă ca aliații să convină la summit asupra unui nou obiectiv de cheltuieli susținut de Trump de 5% din PIB – 3,5% pentru cheltuieli pur militare și 1,5% pentru alte cheltuieli legate de apărare, care nu au fost încă definite. Aceasta reprezintă o creștere uriașă în comparație cu obiectivul actual de 2%.

Națiunile de pe flancul sudic, precum Italia și Spania, au fost de acord cu reticență să îndeplinească obiectivul actual abia anul acesta – la mai bine de un deceniu după ce a fost convenit pentru prima dată la un summit din Țara Galilor – și nu vor respinge noul obiectiv. Convingerea Madridului a fost deosebit de dificilă, deoarece țara sud-europeană nu vede Rusia ca o amenințare imediată la adresa securității. 

Săptămâna trecută, miniștrii apărării din NATO au aprobat noi așa-numite obiective de capabilitate – adică noi cerințe pentru echipamente militare în vederea implementării planurilor regionale de apărare ale alianței împotriva unui potențial atac rusesc.

Deși detaliile sunt clasificate, prioritățile includ apărarea aeriană și antirachetă, formațiuni mari de forțe terestre, capabilități de acțiune pe distanțe lungi și logistică.

Aliații NATO au nevoie de „o creștere cu 400% a apărării aeriene și antirachetă… Armata noastră are nevoie, de asemenea, de mii de vehicule blindate și tancuri, de milioane de obuze de artilerie și trebuie să ne dublăm capacitățile, cum ar fi logistica, aprovizionarea, transportul și sprijinul medical”, a declarat Rutte luni.

Guvernele sunt, de asemenea, pe cale să achiziționeze mai multe nave de război, drone, rachete cu rază lungă de acțiune și aeronave – inclusiv cel puțin 700 de avioane de război F-35 fabricate în SUA, a adăugat el.

„În ceea ce privește muniția, Rusia produce în trei luni ceea ce produce întregul NATO într-un an”, a avertizat Rutte.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *