Sechelele post-COVID pot dura toata viata

coronavirus-eprubeta-1024x538

Iesenii care au trecut printr-o forma grava a infectiei cu coronavirus nu au scapat de spitalizare. Specialistii avertizeaza ca sechelele post COVID-19 care apar dupa infectare in zona plamanilor sunt constante si pot dura toata viata, daca nu sunt tratate corespunzator si la timp. Cat despre recapatarea  gustului si mirosului, tehnica tine de fiecare individ in parte sa isi reeduce simturile pentru a reveni la normal.

Sechelele raman imediat dupa imbolnavire. Specialistii subliniaza ca traumele post infectie apar de regula in zona plamanilor. 

Pacienții care ajung din nou să fie internați sunt persoanele care au trecut printr-o formă gravă a bolii. Cu toate ca s-au vindecat,  aceștia trebuie să vină regulat la control pentru monitorizarea plămânilor, care au fost foarte afectați.

Dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași:

Administrarea tratamentului ar fi bine sa se administreze cat mai precoce, adica cat mai aproape dupa etapa de boala propriu-zisa, avand in vedere ca manifestarile sunt destul de discrete. Constau in  manifestari pulmonare de tip dispneee, sacderea saturatieie de oxigen, oboseala pacientului, dificultati de respiratie, bineinteles care se accentuiaza pe un fond de efort sau mobilizarea pacientului in desfasurarea activitatilor zilnice.

Dupa un control amanunțit, in functie de starea pacientului, acesta ramane internat sau urmeaza un tratament acasa.

Dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași:

Netratate la timp, acestei patologii duc la complicatii in  viitor si mai laes la o fibroza pulmonara care este foarte greu de gestionat.

In spitalul de Pneumoftiziologie, numarul pacientilor care se prezinta pentru recuperarea  post COVID este redus, dar, numarul acestora este posibil sa creasca in perioada urmatoare avand in vedere numarul mare de pacienti internati la ATI Covid.