Seceta, principalul pericol al agriculturii

Cifra de afaceri a companiilor din agricultura romaneasca va scădea cu aproximativ 15% in anul în curs, conform estimărilor specialiștilor KeysFin.

Astfel, seceta, dar și lipsa investițiilor în infrastructură au dus la scaderi ale cifrei de afaceri ale celor peste 25.000 de companii din agricultura locală, de la aproape 46 miliarde lei în 2019, în jurul pragului de 39 miliarde lei în 2020. În 2019, România și-a menținut locul 6 în UEla producția vegetală, cu aproximativ 6,2% din total. Anul trecut, Romania a ocupati in continuare primul loc la porumb în randul statelor membre UE. Țara noastra a bifat in continuare si cea mai mare productie de floarea soarelui din UE, de 3,5 milioane de tone.

În ceea ce priveste productia de grau la nivelul UE, tara noastră a cazut în clasament, de pe locul 4 pe 5, cu o recoltă de 10 milioane de tone in 2019. Mai mult, pentru 2020 Comisia Europeana estimează o scădere de 40% a producţiei de cereale din Romania, la 18 milioane de tone, cea mai mare din Uniunea Europeană, pe fondul secetei prelungite si lipsei infrastructurii de irigaţii.