Seceta pârjolește Iașul

In lipsa irigațiilor, agricultura românească depinde de starea vremii, iar seceta este cel mai aprig dușman. Fermierii din zona Moldovei privesc neputincioși culturile compromise, după ce a plouat de două ori mai puțin decât era nevoie. Daca săptămâna următoare nu vor fi precipitații, pierderile financiare se ridică la nivelul anului 2020, atunci când agricultura românească s-a confruntat cu una dintre cele mai grave secete din ultimii 50 de ani.

Seceta din acest an a pârjolit judeţul, iar majoritatea culturilor sunt calamitate. In aceste condiții, recoltele se anunţă dezastruoase. Din păcate și lipsa irigațiilor alimentează disperarea fermierilor care au rămas să apeleze la puterea rugăciunii. Fermierii împreună cu preoții și localnicii, merg pe câmpuri să se roage pentru venirea ploii, în timp ce sistemele de irigații au fost distruse, furate sau dezafectate.

„În primăvară am procedat la însămânțarea culturilor de primăvară, porumb, floarea soarelui și acum ne trezim în fața unui fapt dezastruos, ceva asemănător cu anul 2020. Un an în care lipsa de precipitații își pune amprenta asupra culturilor agricole, în special asupra culturii de porumb și de floarea soarelui, în această față. Iar culturile care au fost însămânțate în vara anului 2022, datorită fenomenului de secetă din această toamnă, precum și lipsa ploilor din lunile mai și iunie au dus la producții diminuate”, a spus Ion Notingăr, fermier.

Deși au investit in culturi sute de mii de lei, fermierii ies in pierdere anul acesta iar producțiile nu vor acoperi nici jumătate din cheltuieli.

„Cheltuielile sunt foarte mari, cheltuielile cu inputurile, cheltuielile cu motorina sunt exagerat de mari în această perioadă. Cheltuielile cu îngrășămintele care au explodat. Dacă altădată luam îngrășământul de baza la un preț de 2.200 de lei/tonă, acum au ajuns prețurile undeva la 7.500 de lei”, a mai spus Ion Notingăr, fermier.

Porumbul, grâul și floarea soarelui sunt compromise dacă nu va ploua în următoarea perioadă.

„Având în vedere fenomenul de secetă pedologică și efectul secetei atmosferice, porumbul în această fază a început să i se usuce primele frunze inferioare. El a început să aibă loc și inserția porumbului și începe să se formeze știuletele, dar nu cred că o să ajungă la maturitate. Dacă continuă seceta în următoarea perioada, cultura este compromisă”, a explicat Ion Notingăr, fermier.

„Ne aflăm într-o cultură de grâu, semănat în toamna anului 2021. O cultură care la această dată se prezintă cum se prezintă, datorită influenței secetei. In condițiile in care prețurile au scăzut cu peste 35% de acum o lună de zile pana la acest moment, preturile care se practică pentru cumpărarea producției de grâu nu acoperă nici 50% din investițiile pe care le-am realizat, a mai explicat Ion Notingăr, fermier.

Și producția de floarea soarelui va fi mică fiind afectată producția uleiului.

„Noi ne așteptam să avem o producție la floarea soarelui de 3.500 – 4.000 de kg la hectar, dar datorită secetei excesive care persistă în această perioadă, vedeți că plantele au început să se strângă, au început frunzele de la bază să se usuce, pământul este crăpat. Dacă nu plouă în următoarea perioadă, pălăriile vor rămâne mici și multe din semințe vor fi goale, a precizat Ion Notingăr, fermier.

Potrivit Prefecturii Iași, peste 3000 hectare de culturi agricole sunt compromise in acest an.