Seceta cumplita in Moldova

Seceta cumplita in Moldova. Lipsa precipitatiilor duce la scaderea debitelor unor rauri si afectarea culturilor agricole

Pamantul este ca piatra pe fondul lipsei precipitatiilor. Luna aprilie din acest an a fost cea mai secetoasa din ultimii 60 ani. S-au inregistrat doar 7 l/mp precipitatii desi normalul perioadei este de 40 l/mp.

Seceta din acest an este mai grea ca acea din 1947 sustin specialistii. Culturile de grau sunt cele mai afectate iar pretul painii va creste.

„Conținutul de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor), se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, Moldova și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia și Transilvania, nordul Banatului, izolat în estul Olteniei și nordul Maramureșului. Gradul de aprovizionare cu apă a solului prezintă valori satisfăcătoare, în cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul, nord-vestul, centrul și sudul Transilvaniei, sudul, sud-vestul și vestul Munteniei, izolat în vestul Banatului”, a anuntat ANM.

Foto: ANM

Autoritatile au refacut o parte dintre canelele comuniste unde a fost repompata apa. ANIF anunta ca asigură apă gratuită pe canale, pe măsură ce Filialele Teritoriale primesc solicitări de apă de la beneficiarii cu care au încheiate contracte de irigații sau cu care vor încheia noi contracte.

In alte zone, fermierii sustin ca apa trece pe langa ogoarele lor dar nu au instalatii sa le foloseasca pentru irigare.

Deputatii au votat joi ca fermierii afectați de secetă sa nu mai fie obligați să plătească ratele bancare în următoarele luni. De asemenea, legea mai prevede ca fermierii sa nu fie executați silită pe parcursul acestui an. Actul normativ se afla in promulgare la presedintele Iohannis.