Seceta crunta in judetul Iasi

Lipsa apei afecteaza comune intregi din judetul Iasi. Oamenii primesc apa cu portia prin reteaua ApaVital, in timp ce fantanile au secat. In aceste conditii, locuitorii satelor afectate se descurca greu mai ales ca multi cresc animale in gospodarii.

12 comune din judetul Iasi si orasul Harlau sunt afectate de lipsa apei, dupa ce ApaVital a impus un program de cateva ore pentru furnizare, pe fondul secetei cu care se confrunta judetul.

Ion Savin – Reprezentant ApaVital:In momentul de fata avem instituit un program de furnizare a apei in 12 comune cu 53 de localitati precum si in orasul Harlau, un numar de 7-8 strazi. Cauza principala o constituie consumul foarte mare in aceasta perioada, undeva de 3 ori mai mare decat in mod obisnuit. Pe fondul secetei pe care o traversam oamenii folosesc apa in alte scopuri decat este furnizata respective la udat gradinile sau alte lucruri de acest gen„.

In comuna Scobinti oameni se descurca tot mai greu si in lipsa apei de la robinet au apelat la fantani. Doar ca, pe fondul lipsei de precipitatii, multe dintre ele au secat.

Gheorghe Hritcu – Primar Comuna Scobinti: „Din pacate traversam o perioada foarte critica din lipsa apei in sol si se rasfrange asupra cetatenilor. Noi ne-am straduit si am dus conducte cu apa la fiecare cetatean la poarta si majoritatea s-au racordat. Acum nu au apa nici de la ApaVital si din nefericire, o parte din ei au avut fantani si o parte din ele au secat. Sunt familii care nu au apa de 4 saptamani de zile si nu au alta sursa de apa ca sa spuna ca pot sa o suplimenteze din alta parte”.

Comunele care primesc apa de la Acumularea Parcovaci au cel mai mult de suferit.

Avem o problema mai speciala in zona Deleni – Harlau unde Acumularea Parcovaci  se afla undeva la sub 30 la suta fata de nivelul pe care ar trebui sa-l aiba si in aceste conditii nu putem lua suficienta apa pentru a o prelucra si a o distribui locuitorilor din zona„, a precizat Ion Savin, reprezentant ApaVital.

Probleme mari sunt si in Comunele Comarna si Osoi. Un telespectator ne-a transmis satul Stanca si toata Comarna au fost omise de ApaVital iar oamenii s-au saturat de promisiuni  ca vor primi apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *