Seceta afectează agricultura și piscicultura

Seceta din acest an va afecta culturile agricole și fermele de piscicultură din județul Iași. Chiar dacă sistemele de irigații ar putea salva toate aceste culturi, numărul lor este mult prea mic pentru a acoperi suprafețele afectate de secetă. Temperaturile crescute au consecințe grave asupra mediului înconjurător.

Fermierii ieșeni vor putea primi ajutoare de stat care să compenseze pierderile pe care le-au suferit la culturile agricole înființate anul acesta și care au fost calamitate de secetă. Spre deosebire de anii trecuți, lipsa ploilor a afectat agricultura încă din primăvară. Pentru a combate efectele secetei, la nivelul Prefecturii Iași a fost organizată o comisie care va constata pagubele produse de lipsa precipitațiilor.

Pe întreg județul să se poată evalua pagubele ce pot fi cazate de aceste temperaturi ridicate și de faptul că de o lungă perioadă de timp ploile  nu prea au fost în județul nostru. Am emis acest ordin pentru a constitui această comisie în așa fel încât culturile de toamnă și cele de primăvară să poată fi evaluate în următoarea perioadă. În funcție de ceea ce ne vor transmite colegii noștri, în urma activității Prefectura având posibilitatea să redacteze un draft pentru o posibilă hotărâre de Guvern prin care fermierii afectați să fie ajutați, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Afectați de secetă sunt și peștii din albiile lacurilor din Iași. În momentul de față, se încearcă transfer de apă din bazinul Siretului pentru a acoperi parțial efectele secetei asupra iazurilor cu pește din județul Iași.

Pentru pești, apa este mediul lor de viață. Ei nu beau apă, ci trăiesc în apă. Seceta din acest an, ca și cele din ultimii șase ani, care au fost succesivi cu excepția lui 2019, afectează profitabilitatea fermelor. Ne așteptăm ca producțiile să fie mai mici și chiar în situații extreme să avem mortalități semnificative. Mai mult, fermele piscicole sunt habitate pentru sute de specii de păsări și în condițiile în care nu există apă, aceste păsări vor pleca, a spus Eugen Platon, președinte ROMFISH.

Dacă în cazul culturilor agricole, statul oferă subvenții de sprijin pentru pagubele produse de secetă, acvacultura nu primește niciun ban. Deocamdată, se lucrează la un cadru legislativ prin care acest domeniu să fie un sector din agricultură, după care piscicultorii să poată beneficia și ei de subvenții.

Noi nu suntem cuplați la sistemele de irigații, dar așa cum în agricultură, și văd că la nivelul Prefecturii s-a constituit o Comisie care să stabilească pagubele, din păcate, noi nu suntem percepuți ca făcând parte din agricultură. Acvacultura este percepută ca o ramură a agriculturii. Și dacă se stabilesc compensații pentru pierderile cauzate de secetă, să fim și noi beneficiarii acestor compensații. Trebuie să mai ținem cont că peștele este singurul animal din zootehnie care nu a primit niciodată subvenție, a mai spus Eugen Platon, președinte ROMFISH.

Sumele primite de fermieri ca despăgubiri pentru efectele secetei variază în funcție de culturi. Spre exemplu, pentru grâu și secară se primește suma de 740lei/hectar, pentru secară – 720 de lei, iar pentru rapiță de 800 de lei/hectar.