Seceta a lăsat țăranii fără porumb! Peste 80.000 de hectare de culturi agricole au fost calamitate

porumb-boabe-animale-ucraina

Peste 80.000 de hectare de culturi agricole de primăvară au fost calamitate de seceta din acest an. Cea mai mare lovitură au primit-o micii producătorii, care au avut compromise nu mai puțin de 37.655 hectare semănate cu porumb. Pierderi însemnate sunt și la floarea soarelui, mazăre etc. Datele au fost transmise Ministerului Agriculturii pentru acordarea de despăgubiri fermierilor.

Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui este aproape de finalizarea raportului de stinteză, privind evaluarea pagubelor la culturile agricole semănate în primăvarea acestui an, asociate fenomenului de secetă pedologică.

Până în data de 15 decembrie 2022, documentul va fi transmis la Ministerul Agriculturii. Centralizarea proceselor verbale privind pagubele provocate de secetă s-a realizat pe UAT-uri, pe culturi agricole, pe suprafețe calamitate, pe nivelul estimativ al pagubelor, pe producători agricoli.

Potrivit datelor DAJ Vaslui, situația suprafețelor cu culturi agricole de primăvară afectate de secetă este următoarea: porumb – 37.655 hectare; floarea soarelui – 36.269 hectare; soia – 281 hectare; mazăre – 532 hectare; plante furajere – 5.627 hectare; alte culturi – 166 hectare; lucernă de câmp – 33 hectare; livezi – 171 hectare; viță de vie  – 84 hectare; cartofi – 2 hectare.

Guvernul a aprobat o ordonanță pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar, acordat fermierilor care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta. Prin acest act normativ se compensează parțial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectați de seceta pedologică accentuată, manifestată în aproape toate regiunile agricole ale țării

„Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatării la fața locului și am reușit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult așteptat de fermierii afectați de seceta pedologică. Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli și îi asigurăm că le suntem alături tot timpul, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

În județul Vaslui, seceta severă a calamitat o suprafață totală de 40.637,93 hectare cu culturi de toamnă. Este vorba despre culturile de grâu, orz, orzoaică, rapiță și culturile de orzoaică de primăvară și mazăre care au fost recoltate în același timp cu culturile de toamnă.

În urma evaluărilor realizate de specialiștii din cadrul DAJ Vaslui, valoarea estimativă a pierderilor se ridică la suma de 60.956.895 lei. DAJ Vaslui a întocmit un raport sinteză privind gradul de afectare al culturilor, pe care l-a transmis Ministerului Agriculturii.