Seceta a înjumătățit recolta de porumb a României. Cât mălai consumă un român

porumb-boabe-animale-ucraina

De la aproape 14 milioane de tone de porumb, cât am recoltat anul trecut, în acest sezon fermierii nu au strâns de pe câmp nici măcar 8 milioane de tone.  

Sunt estimările Ministerului Agriculturii, care spune că seceta este cea care a înjumătățit producţia. Ministrul Petre Daea vorbește de cea mai slabă recoltă din ultimii ani, însă dă asigurări că vom avea suficient pentru consum.

3 tone la hectar, în medie – atât au reușit agricultorii să recolteze după luni întregi de muncă. Într-un an bun, cantitatea era dublă. Însă seceta a uscat înainte de vreme mai bine de jumătate de milion de hectare de porumb, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în ultimul sezon agricol România a livrat Uniunii 4,3 milioane de tone de porumb, fiind de departe cel mai mare exportator din Uniunea Europeană. Acum, recolta slabă de la noi poate pune în dificultate țări precum Spania ori Italia, unde ajungea mare parte din porumbul românesc.

În România, consumul intern este de aproximativ 7 milioane de tone de porumb anual. Mare parte din cantitate este destinată pentru hrana animalelor, însă nici consumul de mălai pentru mămăligă nu e de neglijat. Nu există magazin unde să nu fie la vânzare.

Potrivit Institutului Național de Statistică, un român consumă în medie 29 de kilograme de mălai pe an.