Seceta a distrus culturile agricole din județul Iași

seceta1

Pagubele produse de secetă cresc de la o zi la alta. Agricultorii văd cum culturile sunt distruse din cauza lipsei precipitațiilor. Cu speranța că vor putea să își acopere măcar o parte din pierderile provocate de secetă, fermierii trimit înștiințări către autorități pentru a face verificări în teren.

Lanurile de grâu, porumb și rapiță sunt distruse de seceta care afectează puternic județul Iași. Culturile agricole sunt uscate, iar în unele zone, din cauza lipsei apei pământul este plin de crăpături. Doar la nivelul județului Iași, peste 40.000 de hectare de teren agricol sunt afectate de secetă, însă agricultorii spun că numărul este mult mai mare.

Avem aproximativ 1.500 de înștiințări iar colegii mei au început deja să facă verificările pentru a evalua pagubele produse de seceta pedologică la culturile agricole de toamnă, în speță grâu, a spus Roxana Florea, purt. cuv. DAJ Iași.

Agricultorii speră ca prin ajutoarele financiare primite de la stat să poată acoperi măcar o parte din pagube. Mai dificil este pentru cei care au culturi de plante furajere cu care își hrănesc animalele.

Până în acest moment au fost declarate calamitate din înștiințările fermierilor 25.000 de hectare, iar la culturile de primăvară aproximativ 40.000 de hectare. Sunt cifre într-o continuă schimbare. Sunt datele obținute și centralizate de către colegii mei, a mai spus Roxana Florea, purt. cuv. DAJ Iași.

Sumele primite de fermieri ca despăgubiri pentru efectele secetei variază în funcție de culturi. Spre exemplu, pentru grâu se primește suma de 740lei/ hectar, pentru secară – 720 de lei, iar pentru rapiță de 800 de lei/hectar.