Se tureaza motoarele la Raliul Iasului!

raliu

O noua editie a Raliului Iasului va avea loc in acest weekend in capitala Moldovei. Anul acesta evenimentul va fi monitorizat de reprezentantii Federatiei Internationale de Automobilism, in urma intentiei de a ajunge in Campionatul European de Raliuri.

La Iasi vor ajunge din nou pilotii de top din tara. Pe prima pozitie a clasamentului general este Simone Tempestini, urmat de Sebastian Barbu si Dan Gartofan.

Mihai Chirica, primar Iași: „Raliul Iașului pornește din nou, sperăm să fie o etapă de succes și cu toată lumea în siguranță. Lansarea așa cum se știe pe data de 3. Vom avea proba specială de la Râpa Galbenă, care este una din cele mai frumoase probe speciale din țară, în regim urban și sperăm să fie din nou un succes”.

Circulația mijloacelor de transport va fi modificată în timpul desfășurării Raliului Iașului. Între 2 – 5 septembrie 2021, traseele de tramvai 1, 9, 13 și de autobuz 20, 28, 36, 41, 42, 43, 46, 52 vor fi modificate. Sâmbătă, 4 septembrie, circulația rutieră  pe Bulevardul Independenței și din Șoseaua Păcurari va fi restricționată parțial.

Mihai Chirica, primar Iași: „Va fi sistată începând cu data de 4 dimineața, la ora 6 până la ora 24, datorită probei speciale, pe care o facem prin pasajul Mihai Eminescu”.

În continuare, managerul Dan Codreanu a detaliat programul Raliului de la Iași. Acesta a precizat că editia din acest an a adoptat modelul campionatului european de raliuri, probele având loc sâmbăta și duminica.

Dan Codreanu, manager Raliu: „Prima mașină va ieși sâmbătă dimineață din parcul service din fața Palatului Culturii. Prima probă va porni de la Sinești, apoi va fi startul la Hadâmbu, care este fosta probă Cioca Boca, după care va începe proba Păun, cu plecare dinspre Motel Bucium și ieșire în satul Poieni. Acestea vor fi urmate de încă o buclă în aceeași configurație. Seara, în jurul orei 19.46, vom vedea prima mașină care va lua startul în Superspeciala Pro-X Rally Show, cunoscută și ca Superspeciala Râpa Galbenă. A doua zi dimineață, prima probă va începe la Dobrovăț, iar după câteva ore va fi a doua trecere pe această specială care, cu ajutorul Romsilva, am reușit să o lungim de la 10,5 kilometri la 19,5 kilometri”.

Raliul Iașului Pro-X începe vineri, 3 septembrie, cu Shakedown și prezentarea oficială a echipajelor. Sâmbătă, echipajele vor parcurge șase probe speciale, însemnând câte două treceri pe Sinești (23,3 kilometri), Hadâmbu (14 kilometri) și Păun (8,3 kilometri). Finalul primei zile de concurs va aduce mult așteptata Superspeciala Pro-X Rally Show, programată la ora 19.45 în zona Râpa Galbenă.

Claudiu Butucel, director organizatoric: „Vom avea prezentarea echipajelor în fața primăriei, ca de obicei. Avem Superspeciala sâmbătă,parcul service în locația tradițională în fața Palatului Culturii și festivitatea de premiere anul acesta, o vom face tot în fața Primăriei”.

Organizat din anul 2014, Raliul Iașului este una dintre cele mai importante manifestări sportive din România, fiind desemnat cinci ani la rând drept cel mai bine organizat eveniment automobilistic din țară. Raliul Iașului se întinde pe lungimea a 116,7 kilometri de probă specială. Cea mai frumoasă probă a Campionatului Național de Raliuri este Superspeciala, care se desfășoară în zona Râpa Galbenă. Pentru organizarea evenimentului din acest an, organizatorii, Asociația Sportivă XS Motor Sport, au solicitat municipalității un nou sprijin financiar. În ședința din 2 iulie, Consiliul Local a aprobat alocarea sumei de 250.000 de lei, care ar urma să acopere principalele cheltuieli ale competiției.