Se scumpeste painea!

paine

Painea s-ar putea scumpi pana la finalul lunii cu 15%, asta desi Romania a exportat in acest an un milion de tone de cereale. In schimb, Romania importa paine congelata la suprapret. Iesenii nu vad cu ochi buni majorarea si sunt nemultumiti de calitatea produselor din import.

De la 1 iulie pana in prezent, Romania a exportat in afara Uniunii Europene aproximativ 1 milion de tone de cereale, arata datele Comisiei Europene. Mai mult de jumatate din aceasta cantitate a fost reprezentata de orz, peste 537.000 de tone. Romania a mai exportat 430.000 de tone de grau si circa 41.000 de tone de porumb.

Ingrijorator este faptul ca pretul painii, spun cei din industria de panificatie, ar putea creste simtitor in perioada urmatoare, avand chiar o justificare a acestei majorari.

Aurel Popescu,  președintele ROMPAN: „Anul acesta, prețul este mai mare cu 25% față de anul trecut, la recoltare. Ceea ce, categoric, pe noi, în morărit-panificație, ne influențează, în sensul creșterii costurilor. În al doilea rând, avem o creștere exagerată a prețului la energie. La gaze naturale iară și avem creșteri”.

Iesenii se asteptau la o majorare, dar nu o vad cu ochi buni.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros spune ca in acest moment nu poate estima cu cat va creste pretul painii deoarece modul de formare a pretului este complex.