Se scumpește benzina și motorina începând de astăzi. Intră în vigoare noile accize

Luna iulie vine cu un nou val de scumpiri. De astăzi crește acciza la carburanți, ca urmare benzina și motorina vor costa mai mult.

Șoferii vor plăti mai mult cu câteva zeci de lei pentru un plin de benzină sau de motorină.

Aceasta este cea de-a doua etapa de creștere a accizei din acest an, din cele două programate de Guvern. Prima scumpire a combustibililor a avut loc la 1 ianuarie 2024, când prețul benzinei a crescut cu 0,29 lei/l, iar cel al motorinei cu 0,26 lei/l
De data aceasta, creșterea va fi una mai serioasă. Mai exact, prețul unui litru de benzină va crește cu 0,43 lei/l, și al motorinei cu 0,39 lei/l.

Cu alte cuvinte, dacă în ultimele luni prețul combustibililor a suferit mici variații, românii vor plăti de astăzi, pentru un plin de benzină sau de motorină, cu 30 – 40 de lei mai mult, în funcție de capacitatea rezervorului.

Scumpiri în lanț începând de astăzi
Scumpirea carburanților poate genera scumpiri în lanț, avertizează analiștii. Primele care se scumpesc sunt alimentele, pentru că transportul mâncării se face majoritar pe cale rutieră în România.

Creșterea prețurilor produselor alimentare și nealimentare duce la presiune asupra inflației care menține sus dobânzile. Iar dobânzile ridicate mențin ratele românilor la un nivel greu de suportat.
De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, scade, ușor, de la 5,90%, la 5,86%. Astfel, dacă luăm ca exemplu un credit ipotecar, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproximativ 7 lei. Toate acestea după ce rata a crescut cu peste 600 de lei în ultimii 2 ani.

Veștile nu sunt bune nici în ceea ce privește cursul leu-euro. Majoritatea analiștilor se așteaptă la o depreciere a leului în următoarea perioadă. Astfel, in următoarele luni, euro ar urma să treacă de pragul de 5 lei, ajungând la 5,01 lei pentru un euro. În următorul an ar ajunge la 5,06 spun analiștii.

Și gazele se scumpesc de la 1 iulie, deci astfel cresc și facturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *