De la 1 ianuarie, un metru cub de apa potabila va costa 8,15 lei la Iasi

apa-potabila

ApaVital investeste pe de o parte in infrastructura iar pe de alta parte scumpeste tarifele de apa si canalizare. De anul viitor apa potabilă va avea un preț cu doi lei mai mare pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele la serviciile de canalizare/epurare vor crește cu 2,33 de lei/mc, valori care includ TVA. Astfel, un metru cub de apa potabilă produsă, transportată și distribuită pe întreaga arie de operare va costa 8,15 lei cu TVA iar serviciile de canalizare si epurare 7,38 lei cu TVA. Reprezentantii ApaVital sustin că sunt puşi în situația de a mari prețul pentru apa industrială furnizată utilizatorilor din întreaga arie de operare.

Răzvan Manolache – Purt. Cuv ApaVital: „Incepand cu data de 1 ianuarie 2023 se vor modifica atat preturile la apa potabila cat si serviciile de canalizare, epurare. Aceste ajustari au loc in conformitate cu strategia de tarifare inclusa in analiza cost-beneficiu a contractului de finantare a proiectului Regional de Dezvoltare finantat din fonduri externe, precum si a indicelui de inflatie calculat prevederilor din planul tarifat incepand cu data de 1 ianuarie.”

Majorările de tarife constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice. Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Iași este unul dintre acestea, iar fără o strategie tarifară adecvată nu sunt posibile investițiile în alimentarea cu apă.

Răzvan Manolache – purt. cuv ApaVital: „Printre altele se vor construi si sunt in curs de construire 312 km de retea noua de apa potabila, 256 km de retea de aductiune, 536 de km de retea noua de canalizare, 50 de statii de pompare a apei potabile si 326 de statii de pompare a apei uzate, 43 de rezervoare de apă, 23 de statii de tratare a apei si 4 statii noi de epurare. In consecinta foarte multe noi elemente de sistem de apa care vor ajunge la o valoare totală de peste 500 de milioane de euro.”

ApaVital sustine ca modificările de prețuri au avizul Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, şi au fost incluse în Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare.