Se schimba ecuatia razboiului din Ucraina. Nemtii se pregatesc sa trimita tancurile cerute de Zelensky

Image-3-Leopard-2-Main-Battle-Tank

Cancelarul german Olaf Scholz urmează să anunțe astazi livrarea de tancuri germane Leopard 2 către Ucraina, au declarat pentru POLITICO doi oficiali care au cunoștință despre acest subiect.

Această decizie reprezintă o întoarcere semnificativă și un potențial moment decisiv în război, deoarece ar trebui să deschidă calea pentru ca o coaliție mai largă de țări să trimită tancuri de luptă pe linia frontului împotriva invadatorilor ruși. Întrucât tancurile Leopard 2 sunt fabricate în Germania, Berlinul trebuie să își dea acordul pentru reexportul acestora.

Berlinul s-a împotrivit mult timp trimiterii de Leopard 2, dorind ca Washingtonul să facă primul pas în trimiterea de blindate grele. Acest tip de acțiune comună părea în cele din urmă iminentă marți, doi oficiali americani declarând că administrația președintelui Joe Biden înclina spre trimiterea unui „număr semnificativ” de tancuri M1 Abrams în Ucraina. Un anunț cu privire la tancurile americane ar putea veni chiar în această săptămână.

Anunțul lui Scholz este așteptat să fie oficializat miercuri, în cadrul unui discurs în fața parlamentului german, la ora 13.00. Potrivit unuia dintre oficiali, Germania va confirma, de asemenea, că va permite altor țări, precum Polonia, să trimită tancurile Leopard în Ucraina. Varșovia a declarat marți că a depus o cerere oficială mult așteptată pentru a-și reexporta Leopardurile.

Parlamentari importanți din coaliție provenind de la Partidul Social-Democrat al lui Scholz, Verzii și Partidul Liber-Democrat (FDP), au salutat schimbarea de direcție a cancelarului.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, de la FDP, a declarat pentru POLITICO că „decizia a fost dură și a durat mult prea mult”, dar a devenit în cele din urmă „inevitabilă”.

„Faptul că Germania permite țărilor partenere să livreze tancurile Leopard 2 și că livrează și propriile tancuri este o veste izbăvitoare pentru poporul ucrainean, care a fost bătut și curajos”.