Se reiau lucrările la proiectul „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, dar cu unele modificări

După finalizarea expertizei tehnice a imobilului ce urma să adăpostească spații de expunere la Ansamblul monumental „Podul Înalt” din localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, ce a fost distrus de o vijelie acum câteva zile, s-a decis continuarea lucrărilor. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean (CJ) Vaslui, rezultatele expertizei arată că întreaga construcție a fost afectată din cauze naturale, acțiunea vântului, cu rafale de peste 90 km/h, conform raportării Administrației Naționale de Meteorologie, conducând la prăbușirea imobilului. Adică constructorul a respectat proiectul, ce prevede suprastructură din lemn la imobilul expertizat.

„Ținând cont de schimbările climatice din ultima perioadă, cu furtuni violente și vânt puternic, Consiliul Județean Vaslui a hotărât modificarea structurii din lemn, cu excepția acoperișului, în cadre din beton armat, rezemate pe fundațiile existente, fără a fi aduse modificări majore la proiectul inițial. Imobilul, dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale, face parte din proiectul «Pe urmele lui Ștefan cel Mare», care mai prevede intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasată statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare de la Băcăoani, consolidarea și restaurarea soclului, refacerea celor două terase, curățarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie, dar și la cele două basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrări necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental și valorificarea sa în scop turistic. De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se află monumentul, care este în domeniul public al comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic «Ctitorii ștefaniene» și un teatru de vară cu 350 de locuri, care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale”, au transmis reprezentanții CJ Vaslui.

Trebuie spus că investiția este implementată în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020”, CJ Vaslui având calitate de aplicant, alături de Consiliul Raional Hîncești, Republica Moldova, iar Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Primăria Muntenii de Jos sunt parteneri. Valoarea totală a întregului proiect este de peste 1,6 milioane de euro, din care mai bine de 1,4 milioane de euro revin CJ Vaslui.

sursa monitoruldevaslui.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *