Se redeschide cazinoul de la Vatra Dornei / A fost construit cu bani din chetă publică, în timpul împăratului Franz Joseph

Cazinoul de la Vatra Dornei va fi redeschis în 28 noiembrie, după o investiție a Consiliului Județean Suceava,.

Va fi organizată cu această ocazie o ședință specială a CJ Suceava, „ocazie cu care să evocăm unirea Bucovinei și să prezentăm ample programe cultural-artistice”, anunță președintele CJ, Gheorghe Flutur.

Cunoscut și sub numele Cazinoul Băilor sau Pavilionul Central al Băilor, clădirea a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni: sală de jocuri de noroc, sală de concerte și spectacole, precum și club muncitoresc.

Aprobarea pentru construirea unui cazinou la Vatra Dornei a fost acordată în urma intervenției primarului Vasile Deac (1875-1902) la împăratul Franz Joseph al Austriei.

Terenul pe care s-a construit clădirea se afla în proprietate comunală și era acoperit de păduri, care au fost defrișate. O parte din banii pentru construcția cazinoului au fost strânși prin chetă publică, la care a contribuit însuși împăratul Franz Joseph, iar o altă parte au fost împrumutați printr-o bancă vieneză.

Proiectul a fost realizat de către arhitectul vienez Peter Paul Brang, iar lucrările au început în anul 1896 și s-au încheiat în 1898. Clădirea cazinoului a fost inaugurată în mod oficial la 10 iulie 1899.

După anii 90, cazinoul a picat în uitare devenind o ruină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *