Cresele din Iasi se redeschid la o treime din capacitate

cresa

Cresele din Iasi se redeschid de luni insa vor functiona doar la o treime din capacitate in conditii stricte de igiena si protectie sanitara.

Conform unui ordin al Guvernului, publicat in Monitorul Oficial, fiecare cresa este obligata sa asigure o suprafata de minim 4,5 metri patrati pentru fiecare copil si o distanta de cel puțin 2 metri intre paturi, masute, organizarea jocurilor, astfel incat copiii sa nu se apropie unii de altii.

Aceste prevederi presupun reducerea semnificativa, la circa o treime, a numarului de copii care pot sta simultan in sali de clasa si de masa, dormitoare si alte spatii comune. Cu alte cuvinte, activitatea in crese trebuie reorganizata in asa fel încat dintr-o grupa normala de 25 de copii sa fie organizate trei grupe de cate 8 – 9 copii.

Din cele 959 locuri in cele 11 crese din Iasi vor fi disponibile doar 370 locuri. Înscrierea pentru cele 589 de locuri care ar fi fost libere in conditii normale va fi facuta dupa 15 iulie, in functie de evolutia pandemiei COVID-19 si de deciziile care vor fi luate de autoritatile centrale.

Duminica, va avea loc inaugurarea Creșei nr. 10, unde au fost incheiate lucrarile de modernizare, iar pana la sfarsitul anului vor fi finalizate lucrarile de extindere si modernizare de la Creșa nr. 1. Valoarea totală a investitiei la cele doua crese se ridica la aproape 4 milioane de lei.