Se propune mutarea Penitenciarului Iasi si nu extinderea lui

iasiiii

personalul din Penitenciarul iasi participa la actiunile de pichetare a penitenciarelor romanesti

Proiectul de extindere a Penitenciarului in Copou a starnit numeroase reactii la nivelul Iasului. In sedinta de Consiliul Local proiectul a fost dezbatut dar a fost respins. In continuare se cauta solutii pentru mutarea Penitenciarului din Copou si nu extinderea lui.

City-managerul Petru Movilă susține un proiect de mutare al Penitenciarului Iasi in extravilanul orasului.

Petru Movilă – City Manager Municipiul Iași:Problema Penitenciarului Iași este o problemă foarte importantă pentru municipalitate și punctul de vedere clar exprimat primarul municipiului Iași și de noi toți este acela că penitenciarul Iași trebuie mutat din interiorul municipiului. În ședința de Consiliul Local de astăzi, au fost discuții importante și propunerea în care cred că este cea mai bună, ca în perioada următoare conducerea primăriei municipiului Iași să stabilească contactele mult mai puternice cu ministerul Justiției și Administraților Naționale a penitenciarelor pentru a se crea o fișă de parcurs, privind mutarea penitenciarului din Iași, din intravilan. Cele 2 instituții sunt enumerate pentru că sunt coordonatorul și administratorul acestei activități. Ministererul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, ei trebuie să fie cei care să aloce fonduri pentru un viitor proiect, astfel încât împreună cu primăria municipiului Iași, dacă vor fi undeva într-o zonă la periferia municipiului Iași sau în altă parte”.

Movilă a mai precizat că la acest moment, Penitenciarul Iași deruleaza proiecte pe fonduri europene, fapt pentru care de regulă, 5 ani de zile, nu se poate face nimic.

Petru Movilă, city-manager Iași: „România este într-o situație delicată dacă putem spune. Au fost situații de infrigement privind condițiile de detenție pentru deținuții din România. Sute de hotărâri obținute de deținuți sau familile acestora la CEDO, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, privind condițiile de cazare. Hotarâri judecătorești pentru care statul român a plătit zeci de milioane de euro despăgubiri și ne referim la condiții de cazare, spațiul de cazare, la condițiile de asistență medicală, la condițiile privind hrana din penitenciare. La acest moment, penitenciarul nu poate fi mutat în perioada imediat următoare, iar construcția de noi penitenciare care există sunt 3 penitenciare în lucru în România, împreună cu acesta trebuie să fie clar o strategie a viitorului, a Guvernului României, a Ministerului Justiției pentru că trebuie alocate și fondurile corespunzătoare pentru construcția unui astfel de penitenciar. Primăria Municipiului Iași, nu are responsabilități privind construcția acestei instituții clădiri, deci Ministerul Justiției trebuie să fie insituția care să delibereze”.

Planul Penitenciarului a fost respins de consilierii locali dar, cel mai probabil, proiectul de hotărâre va reveni în plen într-o ședință viitoare. Principala problemă pentru relocarea Penitenciarului face referire la costurile mari pentru construirea unei noi unități, o investiție care trece pragul de 100 milioane euro.