Se prelungeste starea de alerta. Masca este obligatorie in toate spatiile publice inchise si deschise

masti

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta propune prelungirea starii de alerta in Romania pentru o perioada de 30 zile incepand cu data de 8 ianuarie.

Se propune ca, pentru preintampinarea afectarii activitatii operatorilor economici si autoritatilor, sa fie dispuse masuri suplimentare pentru prevenirea raspandirii infectiilor Sars Cov2, care sa vizeze testarea saptamanala a tuturor angajatilor, desfasurarea activitatii in ture cu evitarea contactului intre acestea sau utilizarea unor masti cu un grad mai ridicat de protectie FFP2 in zonele aglomerate.

CNSU propune mentinerea obligativitatii purtarii mastii de protectie de tip medical sau FFP2, in toate spatiile publice inchise si deschise, exceptie facand copiii cu varsta mai mica de 5 ani, persoanele care sunt singure in birou, prezentatorii TV si invitatii acestora cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane, reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane, persoanele care desfasoara activitati fizice intense sau in conditii de munca solicitante sau activitati sportive.

De asemenea, vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00.

La incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.