Se pregătește transportul în Belgia pentru medicul cu arsuri grave de la Piatra Neamț

646x404

Doctorul de gardă de la ATI Piatra Neamţ este în stare critică, iar Ministerul Transporturilor a pregătit o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării, a scris, pe Facebook, sâmbătă seară, ministrul de resort, Lucian Bode.

„O tragedie fără margini a avut loc la secţia ATI la Spitalul Judeţean Neamţ. Incendiul a curmat vieţi, iar prea multe familii sunt îndoliate. Le transmit condoleanţe tuturor celor care au pierdut pe cineva drag. Totodată, gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru cei care luptă pentru viaţa lor. Din păcate, doctorul de gardă este în stare critică, cu arsuri, după ce a luptat pentru salvarea pacienţilor în stare critică. Am discutat cu domnul prim-ministru şi am pregătit deja o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării dacă situaţia o va cere. La această oră aeronava şi echipajul aferent sunt pregătite”, a precizat Bode.

Ministrul Transporturilor a adăugat că e de datoria noastră, a tuturor, să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași – Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț.

Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București.

Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă seara, la ora 23.15.

O supravietuitoare de la Colectiv a povestit pentru G4media, ca medicul daca ajunge cu bine in Belgia are sanse.

„Știu că dacă ajunge cu bine acolo are șanse. Oamenii ăia chiar fac tot posibilul. Au făcut minuni cu noi, care stătusem o saptamana aici și deja eram îmbuibați cu antibiotice”, a spus Adina Apostol.

„Camerele de la ATI pentru pacienții cu arsuri sunt foarte sterile, nu intră aer decât prin niște filtre speciale. În aceeași cameră în care este patul arsului este și cada în care îl spală zilnic, doar pe rănit. Medicii sunt foarte atenți, profesioniști, empatici, toți sunt foarte dedicați. Nimeni nu intră la pacient decât echipat corespunzător”, a mai povestit tanara ranita la Colectiv.