Se pregăteşte şantierul de reabilitare a parcului din faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”

esplanada-teatru-6

Primarul Mihai Chirica a organizat astăzi o şedinţă pe tema organizării şantierului pentru lucrările de reabilitare și modernizare a parcului din faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”. La întâlnire au participat reprezentanţii companiei Conest SA Iaşi, cea care va executa lucrările, precum şi responsabilii din cadrul municipalităţii care vor superviza desfăşurarea acestora.

După analiza efectuată în teren s-a decis ca lucrările să fie demarate în perioada imediat următoare pe etape. Prima etapă are în vedere demararea lucrărilor de decopertare şi îndepărtare a vegetaţiei bolnave sau inestetice şi se va desfăşura în arealul cuprins între str. Agatha Bârsescu şi aleea centrală a parcului, urmând ca în etapa a doua constructorul să intervină pe cealaltă jumătate a amplasamentului, de la aleea centrală spre pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

O altă decizie care a fost luată privește vegetaţia şi arborii din arealul parcului. Aşa cum prevede proiectul, o parte din vegetaţia existentă în acest moment se va regăsi pe acelaşi amplasament şi la finalizarea lucrărilor. Este vorba de cei 15 platani şi 17 tisa.

„Am cerut constructorului ca fiecare arbore să aibă o fişă specială de identificare pentru a nu se face erori atunci când se va interveni. De asemenea, având în vedere faptul că în parcul Teatrului Naţional vieţuiesc şi câteva familii din specia papagalilor, am cerut celor responsabili să identifice arborii unde acestea şi-au făcut cuiburi, urmând ca şi respectivii arbori să fie protejaţi. Într-o primă fază va fi îndepărtată vegetaţia pitică şi am cerut ca operaţiunile de îndepărtare a vegetaţiei din parc să fie făcută cu mare atenţie pentru a nu pune în pericol speciile de arbori care vor rămâne la finalizarea lucrărilor”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La întâlnire s-a mai decis ca toate materialele care vor fi dislocate şi care vor putea fi refolosite, cum ar fi piatra ornamentală care compune în acest moment aleile existente în parc, să fie demontate cu atenţie şi depozitate în Baza Citadin SA pentru a putea fi refolosite la alte lucrări edilitare.

„Am decis foarte clar cu constructorul să existe continuitate în desfăşurarea lucrărilor, iar acestea să fie finalizate, la termen, în conformitate cu prevederile contractului. Va exista o supraveghere arheologică şi se va supraveghea permanent modalitatea de îndepărtare a vegetaţiei. Îmi doresc ca această lucrare să fie reprezentativă pentru oraşul nostru şi nu vreau transformarea centrului oraşului într-un şantier care să deranjeze locuitorii. Prin urmare, am dispus constructorului ca săptămâna viitoare să ne prezinte tipurile de materiale care vor fi folosite, precum şi un grafic de furnizare a acestora din partea societăţilor de profil. Am spus clar că nu accept ca pe acest şantier să nu se lucreze din motive de lipsă de materiale sau să existe întârzieri din partea furnizorilor. Vreau să se lucreze într-un ritm susţinut şi cu mare atenţie în ceea ce priveşte vegetaţia care există acum în zonă, iar ieşenii care locuiesc în zona centrală să nu fie foarte deranjaţi de existenţa acestui şantier”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Aşa cum prevede contractul, durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni. Lucrările vor fi executate de Conest SA, pentru o sumă de 15.428.039,16 lei fără TVA (18.359.366,60 lei, cu TVA).

Terenul amenajat va avea o suprafață de 9.744 metri pătrați, din care spațiile verzi reprezintă peste 7.200 de metri pătrați.

Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural cu exploatarea cât mai eficientă a spațiului existent, păstrarea compoziției existente a ansamblului cu componente de personalizare și intervenții în noi amenajări și completări cu elemente de mobilier urban, realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, repoziționare arbori, trasee de circulații pietonale, iluminat exterior parc etc.

Conform proiectului, lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe în conformitate cu normele și exigențele actuale în construcții. Totodată, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral.

Lucrările de intervenție asupra esplanadei sunt următoarele:

  • axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente floricole, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax;
  • în zona centrală a esplanadei se va realiza în ax o fântână interactivă, de formă dreptunghiulară, cu jocuri de apă și lumini;
  • adiacent fântânii interactive din centru se va amplasa o gradenă circulară, care va asigura vizibilitate spre fântâna interactivă, Catedrala Mitropolitană și Teatrul Național;
  • se va reface sistematizarea verticală și poziția zidurilor de sprijin existente care traversează axul central;
  • în dreptul zidurilor de sprijin care se vor reface, între scările situate pe cele două alei laterale axului, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central;
  • pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord-vest a traseului pietonal central, cu fața spre sud-est;
  • pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea, vor fi prevăzute gradene dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre fântâna interactivă, lângă care și pe care se pot organiza spectacole în aer liber;
  • sub gradenă sunt amplasate spațiile tehnice și de control ale parcului;
  • în zona dinspre teatru, în locul unei fântâni din partea de nord-est, se propune un foișor cu suprastructură din metal și structură suport din marmură;
  • de o parte și alta a axului central, deschis, vor fi prevăzute alei în umbra vegetației înalte;
  • aleile secundare vor avea lățimea de 2,5 metri;
  • căminele de termoficare vor fi dezafectate, iar terenul va fi reamenajat prin noi plantări;
  • în proiectul de peisagistică s-a păstrat ideea dispunerii celor două masive vegetale către limitele laterale, adică strada I. C. Brătianu, respectiv aleea de acces la Casa de Oaspeţi „Sfântul Nicolae”, și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă;
  • arborii de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt aflați pe traseul axelor propuse se vor muta pentru a elibera axul vizual propus;
  • pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități se propune accesul prin alei în pantă sau la același nivel.

Obiectele de mobilier urban propuse în cadrul spațiilor amenajate sunt bănci, coşuri de gunoi, corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului (pentru iluminarea busturilor și arborilor), plăci comemorative, panouri afișaj, pavilion expozițional cu pergolă, videoproiector, cișmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare, soclu pentru busturile existente, sistem audio, basorelief din bronz.