Se prefigureaza o victorie istorica pentru Donald Trump

Donald Trump a luat primele două state vitale care vor fi convocate la alegerile prezidențiale din SUA și este în frunte în numărătoarea voturilor din toată țara, pe măsură ce speranțele lui Kamala Harris încep să se estompeze.
Fostul președinte republican a câștigat Carolina de Nord și apoi Georgia, două dintre cele șapte state de luptă care vor stabili cine va ajunge la Casa Albă. Partidul său a preluat, de asemenea, controlul asupra Senatului, dând republicanilor control asupra legislației și a numirilor în cabinetul următorului președinte.
Se prefigureaza o infrangere istorica pentru vicepreședintele Kamala Harris și partidul său democrat. Pentru America, alegerile marchează o bifurcație istorică în drum: când numărătoarea se va termina, fie Donald Trump se va întoarce la putere, încurajat și jurând „răzbunare” împotriva inamicilor săi, fie SUA și-a ales prima femeie ca președinte.
Votul este esențial și pentru restul lumii, având în vedere viitorul securității europene și al comerțului global. Trump a amenințat că nu îi va ajuta pe aliații NATO atacați de Rusia și s-a lăudat că pune capăt războiului Moscovei împotriva Ucrainei într-o zi. Guvernele europene au încercat să se pregătească pentru ceea ce – pentru unii – va fi perspectiva de coșmar al unui al doilea mandat al lui Trump.
Stârnind îngrijorări cu privire la o altă conflagrație comercială majoră la nivel mondial – așa cum sa întâmplat în primul său mandat – Trump se angajează să aplice tarife de până la 20% pentru majoritatea mărfurilor din străinătate și de 60% pentru mărfurile chinezești.
Președintele nu este ales prin vot popular, iar candidatul cu cel mai mare sprijin din SUA câștigă. În schimb, există 50 de concursuri la nivel de stat și una în Districtul Columbia, într-un sistem cunoscut sub numele de „Colegiul Electoral”. Câștigătorul este candidatul cu cele mai multe voturi în Colegiul Electoral din țară.
Sociologii și experții politici consideră că majoritatea statelor sunt pregătite pentru un candidat sau altul, având doar șapte câmpuri de luptă cu adevărat competitive. Acestea sunt așa-numitele state Rust Belt, fostele inimi industriale din Michigan, Wisconsin și Pennsylvania și statele Sun Belt din Georgia, Carolina de Nord, Nevada și Arizona din sudul și vestul țării.
Cu 90 la sută din voturi numărate în Carolina de Nord, Trump câștigase 50,8 la sută, un avans clar față de Harris, care a rămas în urmă cu 48 la sută.
Alegătorii din toată țara spun că, de data aceasta prioritatea lor principală a fost „democrația”, potrivit sondajului raportat de NBC News, urmată de economie, avort și migrație. Trump face incursiuni câștigând sprijin din partea bărbaților de culoare și latino-americani, în două state cruciale – Carolina de Nord și Georgia, au sugerat sondajele.
Săptămânile și zilele premergătoare alegerilor au fost tensionate. Campania a împărțit țara, mulți alegători simțind că au o alegere teribilă de făcut între ciudatul și imprevizibilul Trump și Harris, care s-a chinuit să se definească sau să stabilească ce i-ar face diferit președintelui Joe Biden dacă va câștiga.
Spectrul violenței a bântuit și atmosfera politică. Trump a fost vizat de două ori de potențiali asasini, o dată scăpând dupa ce un glonț i-a lovit urechea. De asemenea, el s-a dedat la propria sa retorică violentă în ultimele zile, sugerând că Harris ar trebui să se lupte cu Mike Tyson și unul dintre susținătorii ei să fie împușcat.
Forțele de securitate din America sunt în alertă maximă, mai ales după revolta din 6 ianuarie din 2021, când o mulțime susținută de Trump a luat cu asalt Capitoliul din Washington, DC, după ce acesta a refuzat să-și accepte înfrângerea la alegerile din 2020.
Și în acest an, Trump și echipa sa au alimentat narațiunea că, alegerilor sunt nedrepte sau corupte, fără a furniza dovezi care să fi mulțumit autorităților. Un judecător din Georgia a respins marți plângerile republicanilor cu privire la acest proces.
Amenințările cu bombă au vizat Georgia și, potențial, Michigan, ambele câmpuri de luptă critice. Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!