Se mizează pe un transport ecologic. Troleele ar putea apărea pe străzile Iașului

solaris3_83553200

Troleibuzele ar putea circula din nou pe strazile Iasului, dupa aproape 15 ani de cand au fost scoase din oras. Primele mijloace de transport ar putea a junge rapid la Iasi, asta deoarece marti s-a lansat la Iasi ghidul de finantare pentru transportul public ecologic. In plan sunt 44 de autobuze electrice si 32 de tramvaie noi, iar bugetul prevazut pentru primul an de finantare al proiectului este  de 480 milioane de lei.

La Iasi a fost Ministrul de Finante, Florin Citu, iar vizita a avut drept scop  rezolvarea problemei poluarii. In acelasi timp s-a lansat la Iasi un ghid de finantare al unui program national  al Administratiei de Mediu. In plus, la acesti bani vor avea prioritate orasele poluate din tara, Iasul fiind printre ele.

Prezentarea a fost tinuta in incinta depoului CTP Iasi, acolo unde, in scurt timp ar trebui sa ajunga noile achizitii. Pentru inceput, ar fi vorba de o prima achizitie a 20 de troleibuze, plus tramvaie. Municipalitatea ar intentiona astfel sa faca transportul public din oras, in mare parte electric, autobuzele urmand a deservi Zona Metropolitana. 

Proiectul vizeaza imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. De aceea se mizeaza pe  utilizarea autobuzelor  electrice  sau  cu gaz natural comprimat, tramvaie și troleibuze.

Mihai Chirica- primar Iasi

E elementul de noutate si pentru mine privind eforturile pe care ministerul de finante le-a facut constant

Programul  de finantare, insa are prevazut un buget de 480 de milioane de lei. La nivel national se va  contribui cu aproximativ 350 de mijloace de transport public in comun noi.

Vasile-Florin Citu – ministrul finantelor

Discutia despre poluare, aer curat, este foarte importanta in CE si la ECOFIN s-a discutat despre efortul pe cae trebuie s ail faca statele europene pentru a avea o europa verde. Romania trebuie sa contribuie la acest efort si aerul curat costa. Ati auzit aici cateva cifre, foarte mari pentru ceea ce face doar Iasul  si trebuie sa facem acest efort la nivel national.

In următoarele 30 de zile programul se va afla in consultare publica.